Papryka faszerowana z kuchennymi drzwiami

Nagle słońce zgasło i zaczął padać deszcz… Wrzesień wysyła jasny komunikat, że lato dobiegło końca.|Nagle słońce zgasło i zaczął padać deszcz… Wrzesień wysyła jasny komunikat, że lato dobiegło końca.|Nagle słońce zgasło i zaczął padać deszcz… Wrzesień wysyła jasny komunikat, że lato dobiegło końca.
Nieuchronnie zbliża się czas jesieni, oby pogodnej i słonecznej. Widać to też na straganach, z których znikają letnie owoce i warzywa, a pojawiają się już korzeniowe i śliwki. To one zdominują nasze bazarowe zakupy, choć serce rwie się do pomidorów i moreli! No i papryka, która rozkłada się wygodnie na ladach, w skrzynkach i w foliowych workach. Lubię paprykowe kolory, kształty i smaki. Lubię paprykę potrzymać w piecu, aby potem cieszyć się nią przy stole!

reklama

Papryka faszerowana z piekarnika dla dwojga

Składniki
  • czerwona papryka ramiro po dwie na osobę
  • ryż jaśminowy 100 g
  • cebula sałatkowa 1 sztuka
  • mielone mięso z indyka 100 g
  • tarty parmezan 50 g
  • listki tymianku 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do pieczenia 2 łyżki
Sposób przygotowania
  • Papryki myjemy i odcinamy czapeczki z ogonkiem. Czyścimy środki z pestek, wewnątrz lekko je solimy i posypujemy pieprzem.
  • Cebulę siekamy.
  • Ryż gotujemy na pół miękko, studzimy i mieszamy z mięsem, cebulą, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy parmezan i dokładnie łączymy z pozostałymi składnikami.
  • Nadziewamy farszem papryki i zakrywamy je odciętymi czapeczkami.
  • Układamy w formie do zapiekania, polewamy oliwą, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  • Pieczemy ok. 60 minut. Wyjmujemy z pieca i od razu podajemy.