Pasztet z warzyw

fot.Anna Kamińska

Nadszedł czas warzywnych rozkoszy. Każda wyprawa na targ czy bazar jest jak wizyta w najpiękniejszym muzeum. Na straganach pyszni się kolekcja wspaniałych roślinnych perełek. Kocham mocno ten czas!

reklama

Rozkoszuję się dobrodziejstwem warzywnych możliwości i jadam mniej mięsa…
Jest jednak druga strona monety – kupuję nieco za dużo i prawie zawsze zostanie mi jedna dymka, kawałek selera czy mała cukinia…
Szanuję bardzo jedzenie i nigdy go nie wyrzucam!

Komponuję z nadmiaru warzyw smaczne wariacje tak, jak mi akurat w duszy zagra…I wychodzi mi bardzo na plus to impulsywne kupowanie!

Pasztet z warzyw

Składniki
cukinia 1 sztuka
ziemniaki 2 sztuki
marchew 2 sztuki
dymka ze szczypiorem 2 sztuki
seler mały 1 sztuka
kalarepa 1 sztuka
koper 1/2 pęczka
kasza kukurydziana 100g
jaja szczęśliwe 2 sztuki
tymianek 1 łyżka liści
oliwa EV 3 łyżki + do wysmarowania formy
przyprawy: pieprz, sól, imbir, kumin – do smaku
Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy na kawałki. Kalarepę i seler obieramy ze skóry i kroimy na słupki. Dymkę i koper  siekamy. Do głębokiego garnka wlewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy marchew, ziemniaki, seler i kalarepę. Dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. W tym czasie myjemy cukinię i ścieramy ją na tarce z dużymi oczkami. Podduszone warzywa miksujemy blenderem i dodajemy do nich , kaszę, jaja, łyżkę oliwy i przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy cukinię. koper, dymkę i tymianek. Mieszamy. Formę do zapiekania smarujemy oliwą i wykładamy masę warzywną. Wyrównujemy wierzch łyżką i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Wyjmujemy na kratkę i studzimy. Kroimy i podajemy na śniadanie, obiad lub kolację.