1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Pasztet z warzyw

Pasztet z warzyw

fot.Anna Kamińska
fot.Anna Kamińska
Nadszedł czas warzywnych rozkoszy. Każda wyprawa na targ czy bazar jest jak wizyta w najpiękniejszym muzeum. Na straganach pyszni się kolekcja wspaniałych roślinnych perełek. Kocham mocno ten czas!

Rozkoszuję się dobrodziejstwem warzywnych możliwości i jadam mniej mięsa... Jest jednak druga strona monety - kupuję nieco za dużo i prawie zawsze zostanie mi jedna dymka, kawałek selera czy mała cukinia...
Szanuję bardzo jedzenie i nigdy go nie wyrzucam!
Komponuję z nadmiaru warzyw smaczne wariacje tak, jak mi akurat w duszy zagra...I wychodzi mi bardzo na plus to impulsywne kupowanie!

Pasztet z warzyw

Składniki
cukinia 1 sztuka ziemniaki 2 sztuki marchew 2 sztuki dymka ze szczypiorem 2 sztuki seler mały 1 sztuka kalarepa 1 sztuka koper 1/2 pęczka kasza kukurydziana 100g jaja szczęśliwe 2 sztuki tymianek 1 łyżka liści oliwa EV 3 łyżki + do wysmarowania formy przyprawy: pieprz, sól, imbir, kumin - do smaku
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy na kawałki. Kalarepę i seler obieramy ze skóry i kroimy na słupki. Dymkę i koper  siekamy. Do głębokiego garnka wlewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy marchew, ziemniaki, seler i kalarepę. Dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. W tym czasie myjemy cukinię i ścieramy ją na tarce z dużymi oczkami. Podduszone warzywa miksujemy blenderem i dodajemy do nich , kaszę, jaja, łyżkę oliwy i przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy cukinię. koper, dymkę i tymianek. Mieszamy. Formę do zapiekania smarujemy oliwą i wykładamy masę warzywną. Wyrównujemy wierzch łyżką i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Wyjmujemy na kratkę i studzimy. Kroimy i podajemy na śniadanie, obiad lub kolację.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze