Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Pieczone młode buraczki z cytryną i miodem za kuchennymi drzwiami

Składniki:

  • młode buraczki pęczek lub dwa młode
  • młode cebule ze szczypiorem, dwie sztuki
  • sok z cytryny z połowy
  • oliwa 50 m
  • miód 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

fot.Anna Kaminska
Majowy deszcz...Lubię jak pada. Kropla za kroplą wsiąka w dopiero co skoszoną trawę.Podobno majowe deszcze niezbędne na urodzaj. Tylko trochę więcej słońca chcę!
W koszu nowy zapas zieleniny od ulubionego rolnika.
Piękne liście i korzenie, jędrne i młode.
Kwintesencja wiosennego plonu.
Wybieram pęczki buraczków, mam na nie pyszny pomysł.
Można zjeść je same, z mięsem lub rybą.
Możliwości jest wiele.
Dobrze mieć wybór.

Pieczone młode buraczki z cytryną i miodem

Sposób przygotowania:

  • Oliwę łączymy z cytrynowym sokiem.
  • Cebule kroimy razem ze szczypiorem.
  • Od buraczków odcinamy liście, obieramy je ze skórki i dokładnie myjemy pod strumieniem wody.Większe przekrawamy na połowę. Gotujemy na parze 10 minut.
  • Na patelnię wylewamy miód i podgrzewamy go.
  • Wkładamy buraczki i dusimy, aż płyn częściowo odparuje. Dodajemy cebulę i chwilę razem smażymy.
  • Wykładamy wszystko na półmisek, polewamy sokiem z oliwą i posypujemy solą i pieprzem.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI