1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pieczone śliwki z ricottą

Fot. iStock
Fot. iStock
Ostatnie dni lata... Nie nasyciłam się, nie napatrzyłam, nie nasmakowałam... Jeszcze nie! A tu koniec i już jesień...

Nawieje nam żółtymi liśćmi, naniesie wilgoci, zabierze słońca blask... Tymczasem zamykam w słoiki ostatnie dary lata. Teraz bardzo u mnie pomidorowo i śliwkowo. Śliwki się smażą, pieką, i znajdujemy je potem w... weekendowym (i nie tylko) śniadaniu!

Składniki:

  • 500 g śliwek węgierek
  • 1/3 łyżeczki ziarenek kardamonu
  • 50 ml sherry
  • 300 g świeżej ricotty
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Śliwki myjemy i wyjmujemy z nich pestki. Połówki śliwek układamy w formie do pieczenia, posypujemy ziarenkami kardamonu, polewamy sherry i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut. Ricottę wykładamy na talerze, dodajemy upieczone śliwki razem z sosem powstałym podczas pieczenia. Podajemy.
Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze