Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Wróżby Diety

Pieczone śliwki z ricottą

Składniki:

śliwki węgierki 500 g
ziarenka kardamonu 1/3 łyżeczki
sherry 50 ml
świeża ricotta 300 g

fot.Anna Kamińska
Ostatni dzień lata ...Nie nasyciłam się, nie napatrzyłam, nie nasmakowałam... Jeszcze nie! A tu koniec i już jesień...

Nawieje nam żółtymi liśćmi, naniesie wilgoci, zabierze słońca blask…
Tymczasem zamykam w słoiki ostatnie dary lata. Teraz bardzo u mnie pomidorowo i śliwkowo. Śliwki się smażą, pieką, i znajdujemy je potem w…weekendowym śniadaniu!

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Śliwki myjemy i wyjmujemy z nich pestki. Połówki śliwek układamy w formie do pieczenia, posypujemy ziarenkami kardamonu. polewamy sherry i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut. Ricottę wykładamy na talerze, dodajemy upieczone śliwki razem z sosem powstałym podczas pieczenia. Podajemy.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI