Pierogi z buraczkami i konfiturą z czerwonej cebuli

fot.Anna Kamińska

Pomyślałam, że lata niewiele zostało… Łapię każdy promień słońca i każdą wolną chwilę spędzam poza domem. Wyprawa na wieś, spacer na łąki lub popołudnie z książką w parku… 
A wieczory coraz chłodniejsze i ciemności wcześniejsze…Czas mentalnych wędrowek po wakacyjnych miejscach, wspomnienia, zdjęcia z wyjazdów…

reklama

A w kuchni tymczasem melancholijne pierogi. Częstujcie się proszę!

Pierogi z buraczkami i konfiturą z czerwonej cebuli – ciasto

  • 250 g mąki
  • 70 g masła
  • 150 ml lub więcej mleka
  • szczypta soli

Przygotowanie: Do misy miksera wsypujemy mąkę i sól. W garnku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło. Wlewamy do mąki i miksujemy. Ciasto piwnno być elastyczne. Jeżeli jest za rzadkie – dosypujemy mąkę. Jeżeli za gęste – dolewamy gorące mleko. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki.

Konfitura z czerwonej cebuli
  • 1/2 kg czerwonej cebuli
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki czerwonego kremu balsamicznego
  • 100 ml czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Cebule obieramy i kroimy w półplasterki Na patelnię wkładamy miód i podgrzewamy. Dodajemy cebulę i gotujemy, aż zmieknie. Dolewamy wino i gotujemy do chwili, aż odparuje. Dodajemy krem balsamiczny, sól i pieprz. Gotujemy, aż konfitura będzie gęsta. Odstawiamy
Buraczki
  • 200 g obranych i ugotowanych buraczków
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Buraczki ścieramy na tarce o małych oczkach. Dosmaczamy solą i pieprzem, dodajemy listki tymianku i łączymy z konfiturą cebulową. 
Przygotowanie pierogów: Z ciasta odrywamy porcje, cienko wałkujemy i wykrawamy koła. W środek każdego koła nakładamy porcje farszu i zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku do chwili, aż wypłyną i podajemy z masłem.