Pomyślałam, że lata niewiele zostało... Łapię każdy promień słońca i każdą wolną chwilę spędzam poza domem. Wyprawa na wieś, spacer na łąki lub popołudnie z książką w parku...
A wieczory coraz chłodniejsze i ciemności wcześniejsze...Czas mentalnych wędrowek po wakacyjnych miejscach, wspomnienia, zdjęcia z wyjazdów...
A w kuchni tymczasem melancholijne pierogi. Częstujcie się proszę!
Pierogi z buraczkami i konfiturą z czerwonej cebuli - ciasto
- 250 g mąki
- 70 g masła
- 150 ml lub więcej mleka
- szczypta soli
Przygotowanie: Do misy miksera wsypujemy mąkę i sól. W garnku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło. Wlewamy do mąki i miksujemy. Ciasto piwnno być elastyczne. Jeżeli jest za rzadkie - dosypujemy mąkę. Jeżeli za gęste - dolewamy gorące mleko. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki.
Konfitura z czerwonej cebuli
- 1/2 kg czerwonej cebuli
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki czerwonego kremu balsamicznego
- 100 ml czerwonego wina
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Cebule obieramy i kroimy w półplasterki Na patelnię wkładamy miód i podgrzewamy. Dodajemy cebulę i gotujemy, aż zmieknie. Dolewamy wino i gotujemy do chwili, aż odparuje. Dodajemy krem balsamiczny, sól i pieprz. Gotujemy, aż konfitura będzie gęsta. Odstawiamy
Buraczki
- 200 g obranych i ugotowanych buraczków
- 1 łyżka świeżego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Buraczki ścieramy na tarce o małych oczkach. Dosmaczamy solą i pieprzem, dodajemy listki tymianku i łączymy z konfiturą cebulową.
Przygotowanie pierogów: Z ciasta odrywamy porcje, cienko wałkujemy i wykrawamy koła. W środek każdego koła nakładamy porcje farszu i zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku do chwili, aż wypłyną i podajemy z masłem.