Pierogi z wiśniami i waniliowym sosem

fot.Anna Kamińska

Trwa u mnie wiśniowe szaleństwo!
Bo to jedne z ulubionych przeze mnie letnich owoców.
Dorodne, soczyste, przepełnione słońcem.
 A do tego ten słodko- kwaśny smak.
Trudno się oprzeć, zatrzymać…

reklama

Dlatego znoszę je do domu kobiałka za kobiałką, jak wiewiórka orzeszki…
Wiśnie w konfiturze – z kardamonem, wiśnie w nalewce, ciasto z wiśniami, chłodnik z wiśniami, koktajl z wiśniami, wiśniowe placki, wiśniowy kompot, i pierogi!
Składniki
wiśnie 1 kg
ciasto
mąka pszenna 500 g
masło 1/2 kostki
mleko 1 szklanka
sól 1 łyżeczka
Sos waniliowy: śmietanka 30 % 250 g, cukier z prawdziwą wanilią 1 torebka
Sposób przygotowania

Do misy robota wsypujemy mąkę i sól. Mleko wlewamy do garnuszka i podgrzewamy, aby było gorące – nie zagotowujemy! Wkładamy masło i rozpuszczamy w mleku. Masło z mlekiem wlewamy do mąki i włączamy robot. Kiedy ciasto będzie odchodzić od ścian misy, wyłączamy mikser i przekładamy ciasto na blat. Lekko podsypujemy mąką i ugniatamy jeszcze ok. 5 minut. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy. Wiśnie drylujemy.

Na podsypanym mąką blacie umieszczamy porcje ciasta, rozwałkowujemy je bardzo cienko i szklanką wykrawamy koła. W każde koło wkładamy po dwie wiśnie i zlepiamy brzegi pierogów. Odkładamy je na podsypaną mąką ściereczkę i przykrywamy je drugą, aby nie wysychały. Gotujemy partiami w lekko posolonym wrzątku. Pierogi wyjmujemy na półmiski za pomocą łyżki cedzakowej. Śmietankę mieszamy z cukrem waniliowym i podajemy do wiśniowych pierogów.