Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Placki slow z pokrzywą

Składniki:

mąka pszenna: 3 łyżki
mąka z ciecierzycy: 3 łyżki
liście pokrzywy: 100g
szczypiorek: 1 łyżka
jajo ze wsi
mleko: 50 ml

sól, pieprz

oliwa EV do smażenia

fot.Anna Kamińska
Wiadomo, że w maju wszystko jest najpiękniejsze! I niebo, i kwiaty, i zieleń, i miłość... I chwasty!
Toteż jak naczęściej idę w łąki. Pasjami brnę w zieloności i łanach żółtych mleczy.
Zawsze mam ze sobą płócienną torbę i nożyczki. Bo tnę namiętnie: szczaw, mniszek, chrzan, pokrzywę, kurdybanek…
Uwielbiam potrawy z chwastami. Są takie soczyste i slow.
I można zrobić z nimi wszystko – tartę, ciasto, omlet, palcki, pierogi, sałatkę…

Dlatego w łąki marsz!

Placki slow z pokrzywą

Sposób przygotowania:

Liście pokrzywy płuczemy i osuszamy na ściereczce. Kroimy je drobno. Do miski wsypujemy mąki, dodajemy jajo, wlewamy mleko i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy sól i pieprz, pokrzywę i szczypiorek. Mieszamy delikatnie. Smażymy placki na rozgrzanej oliwie. Podajemy od razu.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI