Placki slow z pokrzywą

fot.Anna Kamińska

Wiadomo, że w maju wszystko jest najpiękniejsze!
I niebo, i kwiaty, i zieleń, i miłość…
I chwasty!

reklama

Toteż jak naczęściej idę w łąki. Pasjami brnę w zieloności i łanach żółtych mleczy.
Zawsze mam ze sobą płócienną torbę i nożyczki. Bo tnę namiętnie: szczaw, mniszek, chrzan, pokrzywę, kurdybanek…
Uwielbiam potrawy z chwastami. Są takie soczyste i slow.
I można zrobić z nimi wszystko – tartę, ciasto, omlet, palcki, pierogi, sałatkę…

Dlatego w łąki marsz!

Placki slow z pokrzywą

Składniki
mąka pszenna: 3 łyżki
mąka z ciecierzycy: 3 łyżki
liście pokrzywy: 100g
szczypiorek: 1 łyżka
jajo ze wsi
mleko: 50 ml
sól, pieprz
oliwa EV do smażenia
Sposób przygotowania
Liście pokrzywy płuczemy i osuszamy na ściereczce. Kroimy je drobno. Do miski wsypujemy mąki, dodajemy jajo, wlewamy mleko i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy sól i pieprz, pokrzywę i szczypiorek. Mieszamy delikatnie. Smażymy placki na rozgrzanej oliwie. Podajemy od razu.