Podlaskie kurki z patelni na grzankach z hajnowskiego chleba

Tydzień na Podlasiu był pełen dobrych emocji.
Rustykalna przyroda i człowiek żyjący z nią w zgodzie.
Małe domki, drewniane płoty i ogródki pełne malw.
Co krok bocianie gniazda i łąki pachnące skoszonym sianem.
Wioski otulone Białowieską Puszczą.
Czas zatrzymany, celebrowane chwile.
Kresowe przysmaki, proste i naturalne.
Dary lata przywiezione do domu.
Pachną podlaską ziemią i słońcem.
Smakują wspomnieniem…|Tydzień na Podlasiu był pełen dobrych emocji.
Rustykalna przyroda i człowiek żyjący z nią w zgodzie.
Małe domki, drewniane płoty i ogródki pełne malw.
Co krok bocianie gniazda i łąki pachnące skoszonym sianem.
Wioski otulone Białowieską Puszczą.
Czas zatrzymany, celebrowane chwile.
Kresowe przysmaki, proste i naturalne.
Dary lata przywiezione do domu.
Pachną podlaską ziemią i słońcem.
Smakują wspomnieniem…

reklama

Składniki
  • świeże kurki 200 g
  • olej rzepakowy 1 łyżka
  • czosnek 1 duży ząbek
  • sól i świeży pieprz
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • olej rzepakowy do smażenia chleba 1 łyżka
  • 2 kromki chleba z ciemnej mąki na zakwasie
Sposób przygotowania
  • Kurki oczyścić i wytrzeć papierowym ręcznikiem.
  • Patelnie postawić na duży ogień, polać olejem i wrzucić kurki. Szybko je podsmażyć, potrząsając patelnią.
  • Dodać pokrojony czosnek i chwilę smażyć.
  • Zdjąć z ognia, posypać solą, pieprzem i natką.
  • Kromki chleba zrumienić na gorącym oleju z obu stron. Na każdej ułożyć usmażone kurki.