Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Porchetta czyli kawał pysznego mięsa

Składniki:

  • mięso wieprzowe ze skórą rozcięte na płat 2 kg.
  • oliwa EV
  • listki świeżych ziół: tymianek, rozmaryn, szałwia 3 łyżki
  • ząbki czosnku, zmiażdżone 5 sztuk
  • nasiona kopru włoskiego, zmielone 1 łyżeczka
  • sól 2 łyżki
  • pieprz 1 łyżka
  • liście laurowe 5 sztuk
  • sznurek do związania mięsa

Najlepszą porchettę można zjeść wiadomo, we Włoszech. A konkretnie w Umbrii lub Toskanii. Ogromne porcje doskonale upieczonego mięsiwa kuszą widokiem i smakiem. I trudno im się oprzeć.

Kiedy nachodzi mnie ochota na taką smakowitość, pędzę do dobrego rzeźnika. Kupuję duży kawałek mięsa, koniecznie ze skórą i do dzieła! Efekt i smak wynagrodzą wszystko. Zapraszam wtedy znajomych. Wyciągam jeszcze ciepłą porchettę, kroję dobry chleb na zakwasie, stawiam wino. Każdy odkrawa sobie plastry rozkosznie rozpadającego się mięsa, komponuje dodatki. Opowieści płyną… Cudowny czas! Porchetta – wersja uproszczona (bo prawdziwa to cały prosiak pieczony w piecu)

Sposób przygotowania:

  • Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Natrzeć czosnkiem, przyprawami, solą i pieprzem.
  • Zrolować i ciasno związać sznurkiem.
  • Obłożyć liśćmi laurowymi.
  • Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na dobę.
  • Wyjąć i zostawić w pokojowej temperaturze na dwie godziny.
  • Piekarnik nagrzać na maksymalną moc.
  • Mięso włożyć do brytfanny, polać oliwą i wstawić do gorącego pieca.
  • Piec 25 minut i zmniejszyć temperaturę do 170 st. C.
  • Mięso przykryć folią aluminiową i piec godzinę.
  • Zmniejszyć temperaturę do 150 st., C i zdjąć folię.
  • Piec jeszcze godzinę. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim mięso na pół godziny.
  • Wyjąć pieczeń na deskę i od razu podawać.
  • Moim ulubionym dodatkiem do porchetty jest własny chutney z czarnej porzeczki z sherry i chili.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI