Quinoa z grzybkami, imbirem i czarnym sezamem

Zimowe zachcianki kulinarne czasami mnie zaskakują. Śnieg, mróz, zawieja, a ja chciałabym sorbet, schłodzony cydr lub sushi! Potem nachodzi mnie fala na rozgrzewanie i w mojej kuchni królują dania – otulacze.|Zimowe zachcianki kulinarne czasami mnie zaskakują. Śnieg, mróz, zawieja, a ja chciałabym sorbet, schłodzony cydr lub sushi! Potem nachodzi mnie fala na rozgrzewanie i w mojej kuchni królują dania – otulacze.
Potrawy z dwóch biegunów rządzą moimi kubkami smakowymi. A może to kubki smakowe rządzą mną?! W każdym razie jest ciekawie, a nawet intrygująco. Zimowa nuda w kuchni mi nie grozi. Wyłuskuję sezonowe produkty i staram się wycisnąć z nich wszystko. Ostatnio mam ochotę na kasze. Ale łączę je z różnymi lekkimi składnikami. Dodaję nietypowe przyprawy. Szukam niebanalnego smaku. Co smakuje zimą? Quinoa nieco orientalna..

reklama

Składniki
  • biała quinoa 100g
  • pieczarki 100g
  • czosnek pokrojony 1 ząbek
  • szczypiorek pokrojony mały pęczek
  • imbir świeżo starty 1 łyżka
  • świeża kolendra do posypania
  • czarny sezam do posypania
  • sól i pieprz do smaku
  • olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania
  • Quinoa ugotować w podwójnej ilości wody w stosunku do wagi.
  • Posolić i przykryć pokrywką, zostawiając na ciepłej blasze.
  • Pieczarki oczyścić i pokroić je w paski.
  • Na patelni rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć grzyby.
  • Do miski włożyć quinoa, pieczarki, szczypiorek, czosnek i imbir.
  • Lekko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  • Posypać kolendrą i czarnym sezamem.
  • Wszystkiego pysznego!