Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Rydze smażone z koniakiem za kuchennymi drzwiami

Składniki:

  • świeże rydze 12 kapeluszy
  • koniak 50 ml
  • masło klarowane 2 łyżki
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • sól morska i pieprz do smaku
  • bagietka na zakwasie do podania

Anna Kamińska
Kolejna wizyta na ulubionym bazarze i ostatni odcinek drogi do alejki, gdzie zaopatruję się w warzywa i inne specjały, dostarczają mi sporo emocji. Czy są? Czy jeszcze  będą, jeżeli teraz ich nie ma? Szkoda, że ostatnio nie zamroziłam, nie zasoliłam...

Pogoda jest nad zwyczaj łaskawa jak na drugą połowę listopada, ale jak długo ten stan może trwać?! Dobijam do straganu pani Grażynki i z ulgą patrzę na skrzynkę wypełnioną rydzami. Uffff! Moje ulubione rude kapelusze leżą równiutko jeden obok drugiego, świeżutkie i pysznie się do mnie uśmiechają. Uwielbiam je za wygląd, kolor, smak. Dla mnie to najlepsze grzyby i żaden borowik szlachetny nie może dorównać rydzowi niestety…

Pani Grażynka obdarza mnie szerokim uśmiechem i pozwala wybierać najpiękniejsze kapelusze! Ale wszystkie są piękne i nie ma co szukać jeszcze piękniejszych. No cóż, wybredna klientka lubi wybierać.
A jak już wybierze, to gna do domu smażyć rydze!

Rydze smażone z koniakiem dla dwóch osób

Sposób przygotowania:

  • Na duża patelnie z grubym dnem wykładamy masło i czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy pilnując , aby czosnek się tylko lekko zrumienił i szybko wybieramy go łyżką na talerzyk.
  • Na tłuszcz kładziemy rydzowe kapelusze i smażymy na ostrym ogniu na rumiano z obu stron. Zdejmujemy z patelni.
  • Na tłuszcz ze smażenia wlewamy koniak i chwilę trzymamy na ogniu. Dodajemy usmażone rydze i czosnek i posypujemy natką. Doprawiamy solą i pieprzem i natychmiast podajemy, polewając tłuszczem z koniakiem.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI