1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Serniki cytrusowe z kandyzowanymi pomarańczami

Zapachniało świeżością, powiało nowym... Chciało mi się biec na łąki w poszukiwaniu młodego mniszka i pokrzywy. Byłam, są jeszcze w powijakach. Zastanawiałam się kiedy pojawią się pierwsze owoce. Jeszcze sporo czasu... Ale i tak już bliżej niż dalej. Kiedy myślałam o tym jesienią, byłam gotowa przespać ten czas.|Zapachniało świeżością, powiało nowym... Chciało mi się biec na łąki w poszukiwaniu młodego mniszka i pokrzywy. Byłam, są jeszcze w powijakach. Zastanawiałam się kiedy pojawią się pierwsze owoce. Jeszcze sporo czasu... Ale i tak już bliżej niż dalej. Kiedy myślałam o tym jesienią, byłam gotowa przespać ten czas.

Wprawdzie hiszpańskie truskawki wielkości dziecięcej pięści kuszą, no ale... Mam prawdziwy wiejski ser. Od pana Zbyszka. Sto procent sera w serze! Dodam do tego sycylijskie cytrusy i jakoś przetrwam do nowego. Czego i Wam życzę.

Składniki
  • na dwa małe serniki
  • wiejski kremowy ser lub ser trzykrotnie zmielony ze sklepu 200g
  • wiejskie jajka 2 sztuki
  • gęsta kwaśna śmietana 100 ml
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • sok z jednej cytryny i otarta skórka
  • drobny cukier 50g
  • masło do wysmarowania foremek
  • Składniki na karmelizowane pomarańcze
  • niepryskane pomarańcze 2 sztuki
  • brązowy cukier 3 łyżki
  • porto 50 ml
Sposób przygotowania
  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
  • Ser, jajka, śmietanę, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i cukier umieścić w misie miksera.
  • Wymieszać do połączenia składników. Wyłączyć mikser i do masy dodać skórkę z cytryny. Wymieszać łyżką.
  • Wysmarowane masłem kokilki napełnić masą serową. Wstawić do naczynia żaroodpornego i wlać wodę. Powinna sięgać do 3/4 wysokości foremek.
  • Wstawić do piekarnika i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110 st. C i piec 20 minut lub do czasu aż ser się zapiecze.
  • Wyjąć serniki z kąpieli wodnej i zostawić je w piekarniku do ostygnięcia.
  • Schłodzić je w lodówce.
  • Patelnię z grubym dnem postawić na mocno rozgrzanej płycie. Wsypać cukier i poczekać aż zacznie się topić.
  • Dodać jedną pomarańczę obraną ze skórki i albedo, podzieloną na cząstki. Polać wyciśniętym sokiem z drugiej pomarańczy.
  • Zmniejszyć grzanie do średniego poziomu i potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby pomarańcze oblepiły się syropem.
  • Kiedy ilość syropu się zredukuje, wlać porto i podgrzewać razem 5 minut.
  • Serniki wyjąć z foremek na talerze, udekorować je karmelizowanymi pomarańczami i polać syropem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze