Zapachniało świeżością, powiało nowym... Chciało mi się biec na łąki w poszukiwaniu młodego mniszka i pokrzywy. Byłam, są jeszcze w powijakach. Zastanawiałam się kiedy pojawią się pierwsze owoce. Jeszcze sporo czasu... Ale i tak już bliżej niż dalej. Kiedy myślałam o tym jesienią, byłam gotowa przespać ten czas.|Zapachniało świeżością, powiało nowym... Chciało mi się biec na łąki w poszukiwaniu młodego mniszka i pokrzywy. Byłam, są jeszcze w powijakach. Zastanawiałam się kiedy pojawią się pierwsze owoce. Jeszcze sporo czasu... Ale i tak już bliżej niż dalej. Kiedy myślałam o tym jesienią, byłam gotowa przespać ten czas.
Wprawdzie hiszpańskie truskawki wielkości dziecięcej pięści kuszą, no ale... Mam prawdziwy wiejski ser. Od pana Zbyszka. Sto procent sera w serze! Dodam do tego sycylijskie cytrusy i jakoś przetrwam do nowego. Czego i Wam życzę.
Składniki
- na dwa małe serniki
- wiejski kremowy ser lub ser trzykrotnie zmielony ze sklepu 200g
- wiejskie jajka 2 sztuki
- gęsta kwaśna śmietana 100 ml
- ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
- sok z jednej cytryny i otarta skórka
- drobny cukier 50g
- masło do wysmarowania foremek
- Składniki na karmelizowane pomarańcze
- niepryskane pomarańcze 2 sztuki
- brązowy cukier 3 łyżki
- porto 50 ml
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
- Ser, jajka, śmietanę, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i cukier umieścić w misie miksera.
- Wymieszać do połączenia składników. Wyłączyć mikser i do masy dodać skórkę z cytryny. Wymieszać łyżką.
- Wysmarowane masłem kokilki napełnić masą serową. Wstawić do naczynia żaroodpornego i wlać wodę. Powinna sięgać do 3/4 wysokości foremek.
- Wstawić do piekarnika i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110 st. C i piec 20 minut lub do czasu aż ser się zapiecze.
- Wyjąć serniki z kąpieli wodnej i zostawić je w piekarniku do ostygnięcia.
- Schłodzić je w lodówce.
- Patelnię z grubym dnem postawić na mocno rozgrzanej płycie. Wsypać cukier i poczekać aż zacznie się topić.
- Dodać jedną pomarańczę obraną ze skórki i albedo, podzieloną na cząstki. Polać wyciśniętym sokiem z drugiej pomarańczy.
- Zmniejszyć grzanie do średniego poziomu i potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby pomarańcze oblepiły się syropem.
- Kiedy ilość syropu się zredukuje, wlać porto i podgrzewać razem 5 minut.
- Serniki wyjąć z foremek na talerze, udekorować je karmelizowanymi pomarańczami i polać syropem.