Skrzydełka barbecue (BBQ) za kuchennymi drzwiami

„Zjadłbym wreszcie coś męskiego…”
Powiedział mi to po prawie wegetariańskiej sylwestrowej kolacji i noworocznym brunchu skomponowanym z morskich owoców. Wiem, że „coś męskiego” oznacza mięso.
Nie wiem, dlaczego właściwie mięso kojarzy się z męskością, bo jest rodzaju nijakiego.
A ja bynajmniej nie omijam dobrych mięs szerokim łukiem.
Ale pozostawiłam te filozoficzne rozważania na bardziej sprzyjający moment i wyszło mi „coś mięsnego”.|„Zjadłbym wreszcie coś męskiego…”
Powiedział mi to po prawie wegetariańskiej sylwestrowej kolacji i noworocznym brunchu skomponowanym z morskich owoców. Wiem, że „coś męskiego” oznacza mięso.
Nie wiem, dlaczego właściwie mięso kojarzy się z męskością, bo jest rodzaju nijakiego.
A ja bynajmniej nie omijam dobrych mięs szerokim łukiem.
Ale pozostawiłam te filozoficzne rozważania na bardziej sprzyjający moment i wyszło mi „coś mięsnego”.|„Zjadłbym wreszcie coś męskiego…”
Powiedział mi to po prawie wegetariańskiej sylwestrowej kolacji i noworocznym brunchu skomponowanym z morskich owoców. Wiem, że „coś męskiego” oznacza mięso.
Nie wiem, dlaczego właściwie mięso kojarzy się z męskością, bo jest rodzaju nijakiego.
A ja bynajmniej nie omijam dobrych mięs szerokim łukiem.
Ale pozostawiłam te filozoficzne rozważania na bardziej sprzyjający moment i wyszło mi „coś mięsnego”.

reklama

Składniki
  • Sos BBQ Można kupić oryginalny gotowy, ale jaka frajda, kiedy zrobię go sama!
  • keczup (łagodny lub ostry) 1 szklanka
  • woda 1/2 szklanki
  • brązowy cukier 3 łyżki
  • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka
  • cebula pokrojona 1 łyżka
  • ostra musztarda 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • sos Worcestershire 1 łyżeczka
  • skrzydła kurczaka eko 10 sztuk
Sposób przygotowania
SOS BBQ
  • Wszystkie składniki umieścić w garnku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować wolno, mieszając od czasu do czasu 1 – 1,5 godziny.
  • Przełożyć do wyparzonych słoiczków i wystudzić.

SKRZYDEŁKA

  • Z każdego skrzydełka odciąć lotki, a pozostałe skrzydło przeciąć na pół.Umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Przełożyć do miski i wymieszać z sosem BBQ. Wstawić na noc do lodówki.
  • Przed pieczeniem wyjąć skrzydełka, a piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i rozłożyć na nim skrzydełka. Polać pozostałym w misce sosem i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec, aż skrzydełka będą brązowe.
  • Podać z sosem BBQ, w którym maczamy skrzydełka, i z pieczonymi ziemniakami.