Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Skrzydełka barbecue (BBQ) za kuchennymi drzwiami

Składniki:

  • Sos BBQ Można kupić oryginalny gotowy, ale jaka frajda, kiedy zrobię go sama!
  • keczup (łagodny lub ostry) 1 szklanka
  • woda 1/2 szklanki
  • brązowy cukier 3 łyżki
  • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka
  • cebula pokrojona 1 łyżka
  • ostra musztarda 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • sos Worcestershire 1 łyżeczka
  • skrzydła kurczaka eko 10 sztuk

„Zjadłbym wreszcie coś męskiego...” Powiedział mi to po prawie wegetariańskiej sylwestrowej kolacji i noworocznym brunchu skomponowanym z morskich owoców. Wiem, że „coś męskiego” oznacza mięso. Nie wiem, dlaczego właściwie mięso kojarzy się z męskością, bo jest rodzaju nijakiego. A ja bynajmniej nie omijam dobrych mięs szerokim łukiem. Ale pozostawiłam te filozoficzne rozważania na bardziej sprzyjający moment i wyszło mi „coś mięsnego”.

Sposób przygotowania:

SOS BBQ
  • Wszystkie składniki umieścić w garnku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować wolno, mieszając od czasu do czasu 1 - 1,5 godziny.
  • Przełożyć do wyparzonych słoiczków i wystudzić.
SKRZYDEŁKA
  • Z każdego skrzydełka odciąć lotki, a pozostałe skrzydło przeciąć na pół.Umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Przełożyć do miski i wymieszać z sosem BBQ. Wstawić na noc do lodówki.
  • Przed pieczeniem wyjąć skrzydełka, a piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i rozłożyć na nim skrzydełka. Polać pozostałym w misce sosem i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec, aż skrzydełka będą brązowe.
  • Podać z sosem BBQ, w którym maczamy skrzydełka, i z pieczonymi ziemniakami.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI