Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Styczniowa kanapka z bekonem, awokado i sadzonym jajem

Składniki:

  • kromka ciemnego chleba na zakwasie, może być czerstwa
  • wiejskie duże jajo 1 sztuka
  • plastry bekonu 2
  • dojrzałe awokado połowa
  • plastry dobrego pomidora 2
  • sól morska i pieprz do smaku
  • oliwa z pierwszego tłoczenia 1 łyżka
  • sok z limonki 1 łyżeczka
  • gałązka oregano lub innych ziół

Jesienny styczeń bardzo mi się podoba. Nie czuję tego brrr przed wyjściem na mróz. Mam suche buty i w bagażniku nie wożę łopaty na śnieg.

Sobotę spędziłam z nordic walking. Szło się cudnie, a 14 km minęły niepostrzeżenie. Rozkleiliśmy się nieco przy ognisku, kiełbaskach i herbacie z prądem… Ale już dzisiaj gotowa jestem na powtórkę. Niektórzy mówią mi- już niedługo zima… Ale co tam, niech tak trwa! Można zjeść styczniową kanapkę zamiast garści śniegu. Polecam!

Sposób przygotowania:

  • Przygotować wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do 200 st.C.
  • Bekon usmażyć na chrupko na suchej patelni i odłożyć.
  • Awokado obrać ze skórki, pokroić w paski i skropić sokiem z limonki.
  • Kromkę chleba podsmażyć na patelni po bekonie.
  • Jajo krótko usmażyć na łyżce oliwy.
  • Na kromce chleba położyć plastry pomidora ,bekon, awokado i jajo.
  • Wstawić do piekarnika na 5 minut.
  • Wyjąć, posypać solą i pieprzem i od razu zjeść!

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI