1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Świąteczny pasztet z dzika z imbirem i czerwonym pieprzem

Kuchennymi drzwiami. Anna Kamińska
Kuchennymi drzwiami. Anna Kamińska
Czy dopadła Was przedświąteczna gorączka? Myślicie,że nie dacie rady, nie zdążycie z karpiem w galarecie lub brakuje Wam prezentów? Chcecie uciec gdzieś daleko i nie mieć dylematów u kogo spędzić wigilijny wieczór? Spokojnie. Wszystko można okiełznać.|Czy dopadła Was przedświąteczna gorączka? Myślicie,że nie dacie rady, nie zdążycie z karpiem w galarecie lub brakuje Wam prezentów? Chcecie uciec gdzieś daleko i nie mieć dylematów u kogo spędzić wigilijny wieczór? Spokojnie. Wszystko można okiełznać.|Czy dopadła Was przedświąteczna gorączka? Myślicie,że nie dacie rady, nie zdążycie z karpiem w galarecie lub brakuje Wam prezentów? Chcecie uciec gdzieś daleko i nie mieć dylematów u kogo spędzić wigilijny wieczór? Spokojnie. Wszystko można okiełznać.

Czy dopadła Was przedświąteczna gorączka? Myślicie,że nie dacie rady, nie zdążycie z karpiem w galarecie lub brakuje Wam prezentów? Chcecie uciec gdzieś daleko i nie mieć dylematów u kogo spędzić wigilijny wieczór? Spokojnie. Wszystko można okiełznać.

Nauczyłam się już, jak panować nad takimi dylematami. Siadam z kieliszkiem wina i notuję wszyskie niezbędne zakupy i czynności. Realizuję je krok po kroku. Wigilię biorę na siebie, aby nikt nie czuł się niedoceniony. Ale rozdzielam zadania. Każdy ma wykonać potrawę i przynieść ją ze sobą na kolację. Nie wyobrażam sobie ucieczki od Wigilii bez obecności Bliskich.
Powtarzalność wigilijnych rytuałów, potraw, życzeń i celebrowanie każdej chwili jest dla mnie bardzo ważna. Tymczasem częstuję Was pasztetem z dzika. Świątecznym.
Dobrych świąt!
Składniki
  • mięso z dzika: łopatka,karkówka 2 kg
  • boczek z dzika 1 kg
  • wątróbka z indyka 1/2 kg
  • szklanka mleka
  • jajka wiejskie 6 sztuk
  • 3 duże cebule
  • przyprawy zalewy: liście laurowe,jałowiec,kolendra, gożdziki, pieprz czarny,ziele angielskie - po trzy sztuki
  • wytrawne czerwone wino 1 butelka
  • korzeń imbiru 2 cm
  • czerwony pieprz w ziarenkach
  • czerwony pieprz w ziarenkach
  • wędzony boczek w plastrach do wyłożenia foremki
Sposób przygotowania
  • Przyprawy do zalewy rozetrzeć w moździerzu. Natrzeć nimi umyte i osuszone mięso dzika.
  • Zalać winem i odstawić w zimne miejsce na dobę.
  • Wątróbkę oczyścić i zalać mlekiem.
  • Piekarnik nagrzac do etmperatury 180 st. C .
  • Do brytfanny włożyć pokrojony na kawałki surowy boczek,na nim ułożyć mięso i przykryć je pozostałym boczkiem.Podlać winem z marynaty. Piec 30 minut. Zmniejszyć temperaturę do 150 st. C i piec godzinę. Dołożyć obrane cebule pokrojone na ćwiartki.Wlać resztę wina i piec aż mięso będzie miękkie.
  • Wyjąć mięso do ostygnięcia, a do brytfanny włożyć watróbkę.
  • Piec ją do czasu kiedy będzie różowa w środku, ale nie surowa. Ok. 25 minut.
  • Mięso,cebule i wątróbkę zemleć w maszynce dwa-trzy razy dolewając w czasie mielenia sos z pieczenia.
  • Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
  • Mięso wymieszać z jajkami,solą i pieprzem.Dodać imbir i dokładnie wyrobić na gładką masę.
  • Dodać czerwony pieprz w ziarenkach (według uznania) i wymieszać.
  • Foremki do pieczenia wyłożyć plastrami wędzonego boczku. Wyłożyć mięso i wyrównać masę łyżką.Posypać czerwonym pieprzem.
  • Przykryć boczkiem.
  • Piec 40 minut w temperaturze 170 st. C.
  • Wystudzić i wstawić na noc do lodówki.

Wszystkiego pysznego!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze