Szparagowy krem na winie

Przynoszę je do domu na pęczki.
Zielone, główka przy główce.
Już po drodze myślę jak je podam.
Wiadomo, że najlepsze są przygotowane najprościej.
Obchodzę się z nimi delikatnie.
Podziwiam ten cud natury.
Smukły kształt, głęboki kolor.
Omotały mnie, zawróciły w głowie…
Chcę je mieć jak najdłużej.
Żadnego warzywa tak nie pożądam.
Na żadne tak nie czekam.
Szparagów czas!
|Przynoszę je do domu na pęczki.
Zielone, główka przy główce.
Już po drodze myślę jak je podam.
Wiadomo, że najlepsze są przygotowane najprościej.
Obchodzę się z nimi delikatnie.
Podziwiam ten cud natury.
Smukły kształt, głęboki kolor.
Omotały mnie, zawróciły w głowie…
Chcę je mieć jak najdłużej.
Żadnego warzywa tak nie pożądam.
Na żadne tak nie czekam.
Szparagów czas!

reklama

Składniki
  • szparagi zielone pęczek
  • ziemniak 1 duży
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • bulion warzywny 200 ml
  • wino białe, półwytrawne 100 ml
  • sól
  • biały pieprz
  • oliwa 2 łyżki
Sposób przygotowania
  • Szparagi umyć i połamać na kawałki. Zachować kilka całych do ozdoby.
  • Ziemniak obrać i pokroić w kostkę, szalotkę posiekać.
  • Do garnka wlać oliwę, dodać ziemniaki. Dusić 10 minut.
  • Dołożyć szalotkę i czosnek, razem podsmażyć i wlać bulion.
  • Posolić i gotować aż ziemniaki będą miękkie.
  • Dodać kawałki szparagów. Gotować jeszcze 5 minut.
  • Zmiksować wszystko na krem. Wlać wino, doprawić solą i pieprzem.
  • Krótko zagotować. Rozlać do szklanek i udekorować całymi szparagami.