Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Szparagowy krem na winie

Składniki:

  • szparagi zielone pęczek
  • ziemniak 1 duży
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • bulion warzywny 200 ml
  • wino białe, półwytrawne 100 ml
  • sól
  • biały pieprz
  • oliwa 2 łyżki

Przynoszę je do domu na pęczki. Zielone, główka przy główce. Już po drodze myślę jak je podam. Wiadomo, że najlepsze są przygotowane najprościej. Obchodzę się z nimi delikatnie. Podziwiam ten cud natury. Smukły kształt, głęboki kolor. Omotały mnie, zawróciły w głowie... Chcę je mieć jak najdłużej. Żadnego warzywa tak nie pożądam. Na żadne tak nie czekam. Szparagów czas!

Sposób przygotowania:

  • Szparagi umyć i połamać na kawałki. Zachować kilka całych do ozdoby.
  • Ziemniak obrać i pokroić w kostkę, szalotkę posiekać.
  • Do garnka wlać oliwę, dodać ziemniaki. Dusić 10 minut.
  • Dołożyć szalotkę i czosnek, razem podsmażyć i wlać bulion.
  • Posolić i gotować aż ziemniaki będą miękkie.
  • Dodać kawałki szparagów. Gotować jeszcze 5 minut.
  • Zmiksować wszystko na krem. Wlać wino, doprawić solą i pieprzem.
  • Krótko zagotować. Rozlać do szklanek i udekorować całymi szparagami.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI