Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Tagliatelle z pomidorkami cherry, cukinia i pecorino

Składniki:

  • tagliatelle 250 g
  • cukinia mała
  • czosnek 2 duże ząbki
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • suszone pomidorki cherry 100 g
  • dojrzały ser pecorino 100 g
  • oliwa EV 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Smaki, kolory, zapachy... Zwracam na nie uwagę, przygotowując każde danie. I czesto to takim właśnie kluczem kieruję się, myśląc o jedzeniu.

Łączę niekonwencjolanie składniki, których klasycznie połączyć się nie da.

Niektórzy kręcą nosem, zanim spróbują, inni sięgają czym predzej po widelec. A ja uśmiecham się do swoich kulinarnych myśli i przewrotnie cieszę się, że coś mnie podkusilo. Hołduję też prostocie. Najpyszniejsze kulinarne perełki wychodzą mi z kilku banalnych składników, które akurat mam pod reką Pierwszy kęs potwierdza słuszny kierunek i każe cieszyć się chwilą. Czasami potrzeba niewiele, aby zjeść coś dobrego!   Tagliatelle z pomidorkami cherry, cukinia i pecorino

Sposób przygotowania:

  • Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, wkładamy rozgniecione zabki czosnku i podgrzewamy, aż zaczną się uwalniać czosnkowe aromaty.
  • Wyjmujemy czosnek z patelni i wrzucamy pokrojoną w półplasterki cukinię. Smażymy 5 minut, dodajemy natkę pietruszki i smażymy, mieszając, ok. 10 minut.
  • Dodajemy pomidorki cherry, mieszamy, solimy i zostawiamy na malym ogniu.
  • Tagliatelle gotujemy 5 minut w osolonej wodzie.
  • Odcedzamy i wkładamy na patelnię do warzyw. Mieszamy, wykladamy na talerze, posypujemy pieprzem i startym pecorino.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI