Tarta z botwinką i kozim serem

Botwinka.
To ona została królową tego tygodnia.
Kosz pełen zielono czerwonych liści z dumą postawiłam w centralnym punkcie kuchni.
Podziwiam malutkie buraczki i dopiero co wykształcone liście.
Zgrabnie zebrane w pęczki.
Wyglądają jak bukiety i proszą się o wstawienie do wody.
Łatwo omdlewają i tracą swą jędrność.
Dają tak wiele kulinarnych wyborów.
Listki dodaję do sałatek.
Małe buraczki, łodygi i pozostałe liście znajdą się w chłodniku, pierogach i tarcie.
Moje botwinkowe kreacje.|Botwinka.
To ona została królową tego tygodnia.
Kosz pełen zielono czerwonych liści z dumą postawiłam w centralnym punkcie kuchni.
Podziwiam malutkie buraczki i dopiero co wykształcone liście.
Zgrabnie zebrane w pęczki.
Wyglądają jak bukiety i proszą się o wstawienie do wody.
Łatwo omdlewają i tracą swą jędrność.
Dają tak wiele kulinarnych wyborów.
Listki dodaję do sałatek.
Małe buraczki, łodygi i pozostałe liście znajdą się w chłodniku, pierogach i tarcie.
Moje botwinkowe kreacje.

reklama

Składniki
  • Ciasto:
  • mąka pełnoziarnista 250 g
  • masło pokrojone w kostkę, schłodzone 125 g
  • jajko wiejskie 1 sztuka
  • sól morska 1 łyżeczka
  • zimna woda 40 ml
  • Nadzienie:
  • młoda botwinka 1 pęczek
  • szalotka 1 sztuka
  • ząbki czosnku, obrane 2
  • kozi ser 150 g
  • oliwa 2 łyżki
  • sól i pieprz
  • miód kasztanowy lub akacjowy do polania
  • świeży tymianek do dekoracji
Sposób przygotowania

Ciasto:

  • Wysypać mąkę na blat, zrobić w środku wgłębienie, w które wsypać sól, wbić jajko i dodać kostki masła. Posiekać wszystko nożem do połączenia wszystkich składników.
  • Wlać wodę i szybko połączyć ją z ciastem. Powinno być gładkie.
  • Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
  • Formę do zapiekania wylepić ciastem, dno nakłuć widelcem.
  • Wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać fasolą.
  • Piec 15 minut.
  • Wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć papier z fasolą i wyłożyć nadzieniem.

Nadzienie:

  • Na patelnię wylać oliwę, dodać pokrojoną szalotkę i ząbki czosnku. Lekko podsmażyć. Dorzucić umytą i pokrojoną botwinkę, poddusić przez 5 minut.
  • Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i wyłożyć nadzienie na ciasto.
  • Wstawić do piekarnika i zapiekać 10 minut.
  • Na zapieczoną botwinkę wyłożyć kawałki koziego sera, wstawić z powrotem do pieca i zapiec jeszcze przez 5 minut.
  • Podawać tartę polaną ulubionym miodem, z gałązkami tymianku.