Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Tarta z kozim serem, bobem, ziołami i kwiatami za kuchennymi drzwiami

Składniki:

  • Ciasto:
  • mąka 250 g
  • masło 125 g
  • jajko 1 sztuka
  • sól 1 łyżeczka
  • zimna woda ok. 50ml
  • papier do pieczenia i fasola do wyłożenia formy
  • masło do wysmarowania formy
  • Nadzienie
  • kozi twaróg 400 g
  • jogurt grecki 200 g
  • jajka 4 sztuki
  • bób 200 g
  • zioła tymianek, szałwia, mięta i curry po 1 łyżce
  • kwiaty tymianku, szałwii i curry

fot.Anna_kaminska
Słońce ma dla mnie same zalety i chciałabym mieć je przez cały rok. Jakże zazdroszczę Południowcom, że mogą się nim cieszyć prawie na okrągło. Szczęściarze! Bez słońca cierpię jak nie wiem kto...

W słońcu wszystko wygląda lepiej, chce się żyć na maksa, każdy problem wydaje się o wiele mniejszy. Najpiękniejsze zapachy można czuć tylko podczas słonecznej pogody. Tak jest z moimi ziołami, w pogodny dzień są niezwykle aromatyczne i wtedy w kuchni dają z siebie wszystko. One też kochają słońce!

Tarta z kozim serem, bobem, ziołami i kwiatami

Sposób przygotowania:

CIASTO:
  • Schłodzone masło kroimy w kostkę. Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masła, sól i jajko. Łączymy wszystko w jednolitą masę.
  • Delikatnie zagniatamy, wlewamy wodę i łączymy z ciastem. Lekko wyrabiamy, tworzymy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180-190 st. C.
  •  Formę do pieczenia smarujemy masłem.
  • Ciasto rozwałkowujemy cienko na podsypanym mąką blacie i wykładamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem i wysypujemy fasolę. Pieczemy 15-20 minut i wyjmujemy z pieca.
NADZIENIE
  • Bób gotujemy i zdejmujemy łupiny.
  • Twaróg miksujemy z jogurtem na gładka masę, dodajemy jajka i posiekane zioła. Mieszamy i dodajemy sól i pieprz do smaku.
  • Dodajemy bób i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy ok. 30-40 minut.
  • Wyjmujemy z pieca, lekko studzimy, dekorujemy kwiatami ziół i podajemy.
  • Najlepiej smakuje w letnim słońcu z kieliszkiem schłodzonego wina.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI