Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Tarta ze skorzonerą za kuchennymi drzwiami

Składniki:

  • Ciasto
  • mąka pełnoziarnista 250 g
  • masło 75 g
  • zimna woda 75 g
  • jajko wiejskie 1 sztuka
  • sól szczypta
  • Karmelizowaną skorzonera
  • korzenie skorzonery 3 sztuki
  • garnek z wodą
  • cytryna 1 sztuka
  • miód akacjowy 2 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • Nadzienie
  • gęsty jogurt 200 g
  • jajka wiejskie 2 sztuki
  • oregano 1 łyzka listków
  • szynka San Daniele w plastrach 100 g
  • sól i pieprz szczypta

Kiedy nastaje czas szarości i chłodu czuję się nieswojo... Wyciągam z pudeł szaliki, szale i ciepłe rękawiczki. Na kanapie kładę wełniany koc. Będzie moim towarzyszem aż do wiosny. Obok już się piętrzy stos książek i magazynów. Na stoliku zmieniają się kubki z ciepłymi napojami. W lodówce mam zapas imbiru, a w spiżarni rząd słoików z miodem. Na straganie rozglądam się za sezonowym towarem. W kuchni królują korzenie!

Tarta z karmelizowaną skorzonerą, szynką San Daniele i oregano

Sposób przygotowania:

  • Mąkę wysypać na blat,dodać masło i posiekać razem nożem. Dodać wodę,jajko i sól, i szybko zagnieść . Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią i włożyć do lodówki.
  • Do garnka z wodą włożyć plastry cytryny. Obierakiem obrać korzenie skorzonery ze skóry i włożyć od razu do garnka z cytryną (aby nie ściemniały).
  • Na patelnię wyłożyć miód.Kiedy się rozgrzeje dodać skorzonerę pokrojoną wzdłuż na plastry.Potrząsając patelnią, obtoczyć skorzonerę miodem. Dodać masło i podgrzewać na małym ogniu aż korzenie będą miękkie a z płynów zrobi się syrop. Odstawić.
  • Ciastem wylepić formę do tarty. Wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać fasolę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C 15 minut. Wyjąć i zdjąć papier z fasolą.
  • Na podpieczone ciasto wyłożyć jogurt z jajkami, ułożyć plastry San Daniele, skorzonerę i polać syropem z patelni. Piec 20 minut. Po wyjęciu posypać dodatkowo pieprzem.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI