Topinambur pieczony z winogronami, rozmarynem i czerwonym pieprzem

Jak wiosna to… pieczony topinambur!|Jak wiosna to… pieczony topinambur!|Jak wiosna to… pieczony topinambur!
Wiosna pięknie się rozesłała po mieście. Wymościła na polach i łąkach. Wabi co piękniejsze rośliny, zachęca młode pąki. Karmi je słońcem i pogodnym niebem. Wiadomo, że nigdy potem nie będzie już tego „teraz”. Ten moment jest krótki i intensywny. Na wsi bociany zajęły swoje gniazda. Widziałam jak z dumą prostowały potężne skrzydła. Podglądałam malutkie zboża, nieśmiałe listki ziół. Widziałam zimowy kopiec z warzywami. Wystarczy go do nowych i młodych zbiorów. A u mnie w kuchni topinambur. Właśnie go podaję. Siadajcie do stołu!

reklama

Składniki
  • bulwy topinamburu
  • kiść winogron bezpestkowych
  • gałązka rozmarynu
  • kuleczki różowego pieprzu
  • gruba sól morska
  • olej roślinny
Sposób przygotowania
  • Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
  • Przygotować formę do zapiekania.
  • Topinambur wyszorować pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Opłukać winogrona i też je osuszyć.
  • Topinambur pokroić na ćwiartki i włożyć do formy.
  • Posypać solą, igiełkami rozmarynu i pieprzem. Polać olejem i wstawić do gorącego pieca.
  • Po 20 minutach dołożyć winogrona, a topinambur przełożyć na drugą stronę.
  • Zapiekać jeszcze 20 minut. Wyjąć z piekarnika i natychmiast jeść.