1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Weekendowe rozgrzewanie. Śliwki w brandy

Sobotni termometr pokazał mi minus 21 z samego rana. Wiedziałam, że trudno będzie mi to znieść i wyjście z domu nie wchodzi w grę.|Sobotni termometr pokazał mi minus 21 z samego rana. Wiedziałam, że trudno będzie mi to znieść i wyjście z domu nie wchodzi w grę.

Co z tego, że wyciągnęłam narciarskie spodnie i obuwie marki S. Ale sorry, taki mamy klimat, że... Postanowiłam zaszyć się w domu. I rozgrzewać zziębniętą duszę. Zaczęłam od cesarskiego omletu z malinami i kawy z kardamonem. Potem włączyłam zaległe odcinki House of Cards. W przerwie nastawiłam garnek z jagnięcym ragout. Uwielbiam jego bulgotanie! Kiedy skończył się ostatni odcinek, pomyślałam sobie, że zanim wezmę się za zagniatanie tagliatelle, napocznę słój przeznaczony na sytuacje ekstremalne. Postawiłam przed sobą bursztynowy napój z pławiącymi się w nim śliwkami... Zapraszam!

Składniki
  • suszone śliwki bez pestek 200 g
  • herbata Lady Grey 2 torebki
  • brązowy cukier 50 g
  • brandy 250 ml
Sposób przygotowania
  • Do garnka wlać 250 ml wody, zagotować ją i wrzucić torebki herbaty. Dodać śliwki i odstawić garnek na cały dzień lub noc.
  • Po tym czasie wyjąć herbatę i śliwki, do cieczy dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Dolać brandy i włożyć z powrotem śliwki.
  • Zamknąć wszystko w słoju i odstawić na dobę.
  • Częstować się w dowolnym momencie.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze