Wieprzowina długo pieczona w piwie za kuchennymi drzwiami

fot.Anna Kaminska

To najbardziej wyczekiwany przeze mnie miesiąc w roku.
Świat jest taki świeży i czysty, powietrze rześkie i pełne zapachów świeżej ziemi.
Zieleń najpiękniejsza, kwiaty jak nigdy wyczekiwane i kolorowe.
I zapowiedź feeri nowalijek na każdym straganie.
U mnie królują szparagi, bo jak celebrować maj bez szparagów?!
Chce się żyć, kupować i gotować.|To najbardziej wyczekiwany przeze mnie miesiąc w roku.
Świat jest taki świeży i czysty, powietrze rześkie i pełne zapachów świeżej ziemi.
Zieleń najpiękniejsza, kwiaty jak nigdy wyczekiwane i kolorowe.
I zapowiedź feeri nowalijek na każdym straganie.
U mnie królują szparagi, bo jak celebrować maj bez szparagów?!
Chce się żyć, kupować i gotować.|To najbardziej wyczekiwany przeze mnie miesiąc w roku.
Świat jest taki świeży i czysty, powietrze rześkie i pełne zapachów świeżej ziemi.
Zieleń najpiękniejsza, kwiaty jak nigdy wyczekiwane i kolorowe.
I zapowiedź feeri nowalijek na każdym straganie.
U mnie królują szparagi, bo jak celebrować maj bez szparagów?!
Chce się żyć, kupować i gotować.

Pełnymi garściami czerpię ze swojego ziołowego ogródka. Przerzucam się ochoczo na kuchnię bardziej roślinną. Ale jest też u mnie druga strona tej entuzjastycznej… J. ni stąd, ni zowąd oczekuje mięsnych uciech na majowym talerzu! Niby pochwala zieleninę, zajada się sałatami i chrupie solidarnie ze mną rzodkiewki, ale… Ulegam i obok majowych cudów z grządki od dobrego rolnika wkładam do pieca słuszną porcję dobrego mięsa.

reklama

Wieprzowina długo pieczona w piwie

Składniki
  • łopatka wieprzowa rasy puławska ok. 1 kg
  • czosnek 2 ząbki
  • sól morska 1 łyżka
  • pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne 1 łyżeczka
  • kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
  • cukier muscovado 1 łyżeczka
  • świeże zioła listki tymianku, majeranku i oregano – 1 łyżka
  • dodatkowo 2-3 gałązki tymianku i majeranku
  • liście laurowe 2
  • oliwa 2 łyżki
  • piwo porter 1 butelka
  • sznurek do związania mięsa
  • do podania świeży ciemny chleb na zakwasie, listki rukwi wodnej
Sposób przygotowania
  • Mięso myjemy i osuszamy papierem.
  • W moździerzu rozcieramy czosnek z łyżeczką soli na pastę. Dodajemy kolendrę i razem rozcieramy. Sól mieszamy z cukrem, pieprzem i listkami ziół.
  • Nacieramy mięso z obu stron pastą czosnkową, a następnie mieszaniną soli i ziół. Związujemy sznurkiem w zgrabny kawałek. Pod sznurek wkładamy gałązki tymianku i majeranku i liście laurowe.
  • Wkładamy mięso do brytfanki, w której będzie się piekło, polewamy oliwą i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy na noc do lodówki.
  • Na drugi dzień wyjmujemy mięso i zostawiamy je w temperaturze pokojowej na godzinę.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Do formy z mięsem wlewamy piwo porter i wstawiamy do pieca. Pieczemy 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy pod przykryciem 3 godziny od czasu do czasu przewracając mięso. Po tym czasie odkrywamy je i pieczemy jeszcze ok. godzinę.
  • Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso na pół godziny, a nastepnie przekładamy je na półmisek. Sos przecedzamy przez sitko i zlewamy do sosjerki.
  • Sosem polewamy kromki chleba, za pomocą widelca odrywamy kawałki pieczonej wieprzowiny, kładziemy na chlebie i dodajemy listki przepysznej rukwi wodnej.
Życie jest piękne!