Zielony bulgur ze szparagami

Zielone, zielone, zielone…
Bawię się zielonym w kuchni.
Jestem pysznie osaczona!
Błądzę po wiejskich łąkach, przemierzam podmiejskie ścieżki.
Znoszę zielone.
Ostatnio był to zielony kosz szczawiu, mniszka i pokrzyw.
Dodaję do tego zielone warzywa i zioła.
Namiętnie kupuję zielone szparagi.
Dzisiaj podaję miskę zielonego bulguru!|Zielone, zielone, zielone…
Bawię się zielonym w kuchni.
Jestem pysznie osaczona!
Błądzę po wiejskich łąkach, przemierzam podmiejskie ścieżki.
Znoszę zielone.
Ostatnio był to zielony kosz szczawiu, mniszka i pokrzyw.
Dodaję do tego zielone warzywa i zioła.
Namiętnie kupuję zielone szparagi.
Dzisiaj podaję miskę zielonego bulguru!

reklama

Składniki
  • kasza bulgur 1 szklanka
  • bulion warzywny 2 szklanki
  • zioła: mięta, natka pietruszki, kolendra po 1 łyżce
  • zielone szparagi pół pęczka
  • szczypiorek pół pęczka
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
Sposób przygotowania

  • Kaszę zalać wrzącym bulionem. Wymieszać i przykryć. Zostawić na 15 minut.
  • Zioła i szczypiorek posiekać.
  • Szparagi opłukać, osuszyć i odłamać końcówki. Za pomocą mandoliny lub obieraczki do warzyw pokroić je w pasma. Zalać łyżką oliwy i sokiem z cytryny. Odstawić.
  • Kaszę odkryć, doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę oliwy i wymieszać.
  • Połączyć bulgur w misce z ziołami i szczypiorkiem.
  • Na wierzchu ułożyć szparagi. Polać sosem z marynowania szparagów.
  • Wszystkiego zielonego!