Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Zimowa zupa z fasoli, jarmużu i dyni – miska pełna emocji

Składniki:

  • bulion warzywny 1 litr
  • dynia piżmowa 1/2 kg
  • jarmuż 1/2 kg
  • biała fasola 1 puszka
  • biała cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • świeże zioła: listki szałwii, tymianku i oregano 2 łyżki
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • opcjonalnie kilka plastrów bekonu

Zupa zimą ma szczególne znaczenie. Ma rozgrzać, nasycić, podnieść na duchu. Powinna być tak skomponowana, że cieszy w niej każdy składnik. A kiedy widać już dno garnka, mam żałować, że to koniec. I myśleć o następnej zupie.

I tak u mnie jest. Z tym, że nigdy nie powtarzam takiej samej. Wyjątkiem są klasyki i mam ich kilka. Zimowa zupa tworzy się sama, kiedy kupuję warzywa. Musi być sezonowo. Potem obmyślam przyprawy i dodatki ekstra. Ale jest to impuls, szybka decyzja. Proces gotowania zupy staje się rytuałem. Celebruję go. Nagrodą jest miska skomponowana z pysznych składników i emocji.

Sposób przygotowania:

  • Dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  • Jarmuż oderwać od gałązek.
  • Na patelnię wylać oliwę i wrzucić kostki dyni. Smażyć ze wszystkich stron kilka minut. Dodać cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Smażyć mieszając.
  • Dołożyć liście jarmużu, wymieszać i odstawić patelnię.
  • Garnek z bulionem postawić na średnim ogniu. Dodać wszystkie składniki z patelni i fasolę z puszki. Gotować kilkanaście minut.
  • Dołożyć listki ziół, doprawić solą i pieprzem.
  • Jeść od razu. Doskonałym dodatkiem będą plastry bekonu usmażone wcześniej na chrupko i podane z zupą.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI