Zimowe kanapki z indykiem i koperkowym sosem

fot.Anna Kamińska

Zimą trzeba jeść coś zimowego. Tak powiedział J. Czytaj konkretnego! Nie jakieś tam sałatki, lekkie buliony albo półmiski warzyw.
Zimowe menu ma swoje prawa, a mróz wymagania. Energia musi skądś się brać, żeby przetrzymać i doczekać wiosennych nowalijek. Kieliszek wina też się przyda…

Codzienne skrobanie auta wyczerpuje. Smog dokłada swoje trzy grosze.
No to do dzieła!

Zimowe kanapki z szarpanym indykiem i koperkowym sosem

Składniki

Szarpany indyk: udziec indyka z kością 1, ząbki czosnku posiekane 2, ostra papryka w proszku 1 łyżeczka, mielona kolendra 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, pieprz 1/2 łyżeczki, oliwa 2 łyżki
Sos musztardowo-koperkowy: musztarda z miodem 1 łyżka, musztarda Dijon 1 łyżeczka, ocet z białego wina 1 łyżka, oliwa 1/2 szklanki, koper siekany 3 łyżki
Dodatkowo: kromki bagietki na zakwasie, prażona cebula, plasterki ogórka konserwowego

Sposób przygotowania

Udziec myjemy i osuszamy papierem kuchennym. W misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki i nacieramy nimi mięso ze wszystkich stron. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy jeszcze 1,2 – 2 godziny. Mięso powinno odchodzić od kości. Mięso oddzielamy od kości widelcem i mieszamy z powstałym podczas pieczenia sosem.
Przygotowanie sosu: musztardę i oliwę miksujemy blenderem, aż utworzy jednolitą postać. Dodajemy ocet i miksujemy na gładki sos. Dodajemy koperek i mieszamy łyżką. Kromki bagietki smarujemy sosem koperkowym, układamy mięso indyka, plasterki ogórka i posypujemy prażoną cebulą.