1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zimowy kapuśniak z leśnymi grzybami i jabłkiem

fot. Anna Kamińska
fot. Anna Kamińska
Solidny spacer za miastem z daleka od smogu... Kije, las i zimowa aura. Świat zasypany bielą, skąpany w zimnej rzeczywistości, bez koloru. Czarne ptaki na nagich gałęziach, ślady leśnych zwierząt i mróz lekko szczypiący policzki. Zimowy detoks ciała i duszy...

Po kilku godzinach domowe pielesze stają się czymś naturalnie pożądanym, bliskim i wytęsknionym. Aż tak! A na kuchni czeka garnek konkretnej zimowej zupy.
Składniki
kapusta kiszona 500 g wędzone skrzydełka kurczaka 5 sztuk marchewki 2 sztuki cebula 1 sztuka ziemniaki 2 sztuki jabłko 1 sztuka suszone podgrzybki 50 g klarowane masło 1 łyżka sól i pieprz do smaku suszony majeranek 1 łyżka
Sposób przygotowania
Kapustę kroimy, zalewamy wodą, dodajemy skrzydła, opłukane grzyby i gotujemy ok. 30 minut. Kapusta powinna być miękka, ale nie całkiem...W osobnym garnku gotujemy ziemniaki i marchew pokrojone na kawałki - dodajemy sól i pieprz. Na patelnię wykładamy łyżkę klarowanego masła, wrzucamy posiekaną cebulę i jabłko starte na tarce, i razem podsmażamy. Dodajemy całą zawartość patelni do kapusty i wkładamy suszony majeranek. Kiedy kapusta jest miękka, dodajemy ugotowane ziemniaki i marchewkę razem z wodą. Chwilę razem gotujemy, doprawiamy ewentualnie pieprzem i solą. Podajemy z dobrym chlebem na zakwasie.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze