Zimowy kapuśniak z leśnymi grzybami i jabłkiem

fot. Anna Kamińska

Solidny spacer za miastem z daleka od smogu…
Kije, las i zimowa aura. Świat zasypany bielą, skąpany w zimnej rzeczywistości, bez koloru. Czarne ptaki na nagich gałęziach, ślady leśnych zwierząt i mróz lekko szczypiący policzki.
Zimowy detoks ciała i duszy…

Po kilku godzinach domowe pielesze stają się czymś naturalnie pożądanym, bliskim i wytęsknionym. Aż tak! A na kuchni czeka garnek konkretnej zimowej zupy.
Składniki

kapusta kiszona 500 g
wędzone skrzydełka kurczaka 5 sztuk
marchewki 2 sztuki
cebula 1 sztuka
ziemniaki 2 sztuki
jabłko 1 sztuka
suszone podgrzybki 50 g
klarowane masło 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
suszony majeranek 1 łyżka

Sposób przygotowania

Kapustę kroimy, zalewamy wodą, dodajemy skrzydła, opłukane grzyby i gotujemy ok. 30 minut. Kapusta powinna być miękka, ale nie całkiem…W osobnym garnku gotujemy ziemniaki i marchew pokrojone na kawałki – dodajemy sól i pieprz. Na patelnię wykładamy łyżkę klarowanego masła, wrzucamy posiekaną cebulę i jabłko starte na tarce, i razem podsmażamy. Dodajemy całą zawartość patelni do kapusty i wkładamy suszony majeranek. Kiedy kapusta jest miękka, dodajemy ugotowane ziemniaki i marchewkę razem z wodą. Chwilę razem gotujemy, doprawiamy ewentualnie pieprzem i solą. Podajemy z dobrym chlebem na zakwasie.