Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Zupa podwójnie gęsia za kuchennymi drzwiami

Składniki:

  • Rrosół
  • skrzydła z gęsi
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler kawałek
  • cebula
  • korzeń imbiru plasterek
  • pieprz czarny w ziarnkach 1 łyżeczka
  • liście laurowe 2 sztuki
  • sól do smaku
  • woda 1 litr
  • grzyby gąski mrożone 200 g
  • Lane kluski
  • jaja 2 sztuki
  • mąka 3 łyżki
  • kasza manna 1 łyżka
  • sól szczypta
  • woda z solą do gotowania klusek

fot.Anna Kamińska
Lubię ugotować garnek dobrej zupy. Najpierw pojawia się na nią chęć. Czasami niczym niezastąpiona. Obmyślam składniki i przeglądam zakamarki mojej kuchni. Sięgam po zapasy z zamrażarki. Cieszę się na myśl o ciepłym nastroju w kuchni. Lubię ten zupowy zapał i pielęgnuję go w sobie. Bo zupa to coś bardzo domowego, bliskiego. Daje poczucie bezpieczeństwa i cudownie syci. W każdy czas.

Zupa z gąsek na gęsim rosole z lanymi kluseczkami

Sposób przygotowania:

  • Jajka wybić do naczynia, wymieszać widelcem.  Dodać mąkę, sól i kaszę. Mieszać aż powstanie gładkie ciasto. Jeżeli jest gęste, wlać nieco wody.
  • Ciasto lać wąskim strumieniem na wrzącą wodę.
  • Wyjmować z garnka łyżką cedzakową i od razu rozkładać na talerze.
  • Mięso umyć, warzywa obrać i opłukać. Włożyć do garnka i zlać wodą. Po zagotowaniu zebrać szumowiny i zmniejszyć ogień tak, aby rosół tylko „mrugał”. Dodać przyprawy i cebulę podpieczoną na patelni. Gotować, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
  • Przelać rosół przez sito do drugiego garnka, postawić na ogniu i dodać opłukane grzyby. Gotować 10 minut.
  • Marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Doprawić solą i świeżym pieprzem.
  • Podawać z lanymi  kluseczkami.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI