Zupa szparagowa z łososiem i białym winem za kuchennymi drzwiami

fot.Anna Kaminska

– Jutro jadę na trag. Wcześnie, więc wypiję tylko kawę…
– Co kupisz? Dużo zielonego jak zwykle?
– Nie wiem jeszcze. Ale pewnie to, co obudzi mój apetyt i wyda mi się piękne…|
– Jutro jadę na trag. Wcześnie, więc wypiję tylko kawę…
– Co kupisz? Dużo zielonego jak zwykle?
– Nie wiem jeszcze. Ale pewnie to, co obudzi mój apetyt i wyda mi się piękne…|
– Jutro jadę na trag. Wcześnie, więc wypiję tylko kawę…
– Co kupisz? Dużo zielonego jak zwykle?
– Nie wiem jeszcze. Ale pewnie to, co obudzi mój apetyt i wyda mi się piękne…

Moje wyprawy na targ to wyjazdy po nic pewnego. Nie mam kartki z listą zakupów, ściągi, czego potrzebuję, ani spisu rzeczy koniecznych. Wszystko toczy się samo. Kupuję oczami, kieruję się zapachem ziół i warzyw. Zwykły kalafior lub pęk trybuli może mnie nagle zachwycić i zaraz wyląduje w koszyku. Kształt ryby na lodzie lub odnóża krewetki wydadzą mi się tak piękne, że chcę je natychmiast mieć. No i bukiety piwonii, od których robię się pijana… Lubię te tajemnice zakupów, wyprawy po nieznane. Wkładam kosz ze „złotym runem” do auta i ruszam do domu, a w głowie rodzą się całkiem pyszne pomysły…

reklama

Zupa  szparagowa z łososiem i białym winem

Składniki
  • zielone szpragi pęczek
  • świeży łosoś 200 g
  • białe wino 100 ml
  • szalotka 1 sztuka
  • młoda marchewka 1 sztuka
  • młode ziemniaki 4 małe
  • oliwa 1 łyżka
  • woda źródlana 200 ml
  • śmietanka 30 % 50 ml
  • sok z limonki 1 łyżka
  • sól i biały pieprz do smaku
  • skórka z limonki i czarny pieprz do posypania
Sposób przygotowania
  • Zdrewniałe końcówki szparagów odcinamy i wyrzucamy. Pozostałe łodygi łamiemy na pół i myjemy na sicie.
  • Łososia oddzielamy od skóry ostrym nożem, kroimy na małe kawałki i płuczemy pod strumieniem wody. Odkładamy.
  • Ziemniaki i marchew pozbawiamy skórki za pomocą ostrej szczoteczki do warzyw. Myjemy i kroimy na kawałki. Szalotkę myjemy i kroimy na plasterki.
  • Do garnka wlewamy oliwę, szklimy na niej szalotkę i dodajemy ziemniaki, marchewkę i kawałki łodyżek szparagów (części z główkami zostawiamy). Wszystko dusimy 10 minut, stale mieszając. Dolewamy wodę, wsypujemy łyżeczkę soli i gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy wino i gotujemy do chwili, kiedy warzywa będą prawie miękkie.
  • Miksujemy wszystko blenderem i stawiamy z powrotem na ogniu.
  • Dodajemy kawałki łososia i dolewamy śmietankę. Gotujemy 5 minut.
  • Zestawiamy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy sok z limonki i mieszamy.
  • Posypujemy skórką  z limonki i pieprzem, dekorujemy główkami szparagów i podajemy.