- Jutro jadę na trag. Wcześnie, więc wypiję tylko kawę...
- Co kupisz? Dużo zielonego jak zwykle?
- Nie wiem jeszcze. Ale pewnie to, co obudzi mój apetyt i wyda mi się piękne...|
- Jutro jadę na trag. Wcześnie, więc wypiję tylko kawę...
- Co kupisz? Dużo zielonego jak zwykle?
- Nie wiem jeszcze. Ale pewnie to, co obudzi mój apetyt i wyda mi się piękne...|
- Jutro jadę na trag. Wcześnie, więc wypiję tylko kawę...
- Co kupisz? Dużo zielonego jak zwykle?
- Nie wiem jeszcze. Ale pewnie to, co obudzi mój apetyt i wyda mi się piękne...
Moje wyprawy na targ to wyjazdy po nic pewnego. Nie mam kartki z listą zakupów, ściągi, czego potrzebuję, ani spisu rzeczy koniecznych. Wszystko toczy się samo. Kupuję oczami, kieruję się zapachem ziół i warzyw. Zwykły kalafior lub pęk trybuli może mnie nagle zachwycić i zaraz wyląduje w koszyku. Kształt ryby na lodzie lub odnóża krewetki wydadzą mi się tak piękne, że chcę je natychmiast mieć. No i bukiety piwonii, od których robię się pijana... Lubię te tajemnice zakupów, wyprawy po nieznane. Wkładam kosz ze „złotym runem” do auta i ruszam do domu, a w głowie rodzą się całkiem pyszne pomysły...
Zupa szparagowa z łososiem i białym winem
Składniki
- zielone szpragi pęczek
- świeży łosoś 200 g
- białe wino 100 ml
- szalotka 1 sztuka
- młoda marchewka 1 sztuka
- młode ziemniaki 4 małe
- oliwa 1 łyżka
- woda źródlana 200 ml
- śmietanka 30 % 50 ml
- sok z limonki 1 łyżka
- sól i biały pieprz do smaku
- skórka z limonki i czarny pieprz do posypania
Sposób przygotowania
- Zdrewniałe końcówki szparagów odcinamy i wyrzucamy. Pozostałe łodygi łamiemy na pół i myjemy na sicie.
- Łososia oddzielamy od skóry ostrym nożem, kroimy na małe kawałki i płuczemy pod strumieniem wody. Odkładamy.
- Ziemniaki i marchew pozbawiamy skórki za pomocą ostrej szczoteczki do warzyw. Myjemy i kroimy na kawałki. Szalotkę myjemy i kroimy na plasterki.
- Do garnka wlewamy oliwę, szklimy na niej szalotkę i dodajemy ziemniaki, marchewkę i kawałki łodyżek szparagów (części z główkami zostawiamy). Wszystko dusimy 10 minut, stale mieszając. Dolewamy wodę, wsypujemy łyżeczkę soli i gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy wino i gotujemy do chwili, kiedy warzywa będą prawie miękkie.
- Miksujemy wszystko blenderem i stawiamy z powrotem na ogniu.
- Dodajemy kawałki łososia i dolewamy śmietankę. Gotujemy 5 minut.
- Zestawiamy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy sok z limonki i mieszamy.
- Posypujemy skórką z limonki i pieprzem, dekorujemy główkami szparagów i podajemy.