Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Zupa z karmelizowanego fenkuła i marchewki, z cheddarem i rieslingiem

Składniki:

  • marchew 4 sztuki
  • fenkuł 1 bulwa
  • cheddar 100 g
  • riesling 100 ml
  • śmietana kremówka 100 ml
  • bulion warzywny 300 ml
  • klarowane masło 2 łyżki
  • cukier brązowy drobny 1 łyżka
  • chili w proszku 1 łyżeczka
  • sól i pieprz

Dawniej taki czas przed nowymi plonami nazywano przednówkiem. Wiadomo, że na przednówku mamy to co mamy. Bez szaleństw. Zostały nam głownie korzeniowe. Jeżeli kupimy je z pewnego źródła, to będzie pysznie.

Kiedy mamy już za sobą temat ewentualnego przenawozowania, który w korzeniowych kumuluje się szczególnie, można pomyśleć jak te korzenie urozmaicić. I sięgnąć po zamorską ofertę. Połączenie rodzimego z obcym może dać zaskakująco dobry efekt. To do dzieła! Karmelizowany fenkuł i marchewka. Gotuję zupę!

Sposób przygotowania:

  • Marchewki oczyścić i obrać. Pokroić na plasterki.
  • Fenkuł umyć i pokroić na kawałki.
  • Cukier połączyć z chili.
  • Na głębokiej patelni rozpuścić masło, wrzucić plastry marchewki i fenkuł. Podsmażyć ze wszystkich stron. Posypać cukrem z chili i skarmelizować.
  • Do garnka wlać bulion, przełożyć skarmelizowaną marchew i fenkuł. Dolać bulion i wino.
  • Gotować 10 minut i dodać ser. Kiedy ser się rozpuści, całość zmiksować.
  • Dodać śmietankę, sól i pieprz do smaku.
  • Zupę od razu podawać.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI