Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Zupa z polenty i boczniaków z koperkowym pesto za kuchennymi drzwiami

Składniki:

  • Pesto z kopru
  • świezy koper pęczek
  • płatki migdałowe uprażone na patelni garść
  • tarty parmezan 100 g
  • oliwa 100 ml
  • czosnek 2 ząbki
  • melasa z granatów 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • Zupa
  • boczniaki 200 g
  • szalotka
  • klarowane masło do smażenia
  • bulion warzywny 300 ml
  • gruba polenta 5 łyżek

Kiedy chłodniej i coraz ciemniej, czuję się trochę nieswojo... Rano nakładam rękawiczki i motam się szalem. Wypaturuję pogodnego nieba i marzę,żeby świeciło słońce. Ciągke mam w głowie lato. Na straganach szukam letnich klimatów. Ale i tu jesienne zmiany.

Jabłka zdecydowanie wypierają inne owoce, a wśród warzywnych królują korzenie. A ja zaczynam gotować bardziej konkretnie i sycąco. Mam ochotę na kasze i gorące zupy. Dokładam nieco kolorów i jest piękniej!

Zupa z polenty i boczniaków z koperkowym pesto

Sposób przygotowania:

 PESTO:
  • Zmiksować z oliwą koper, płatki migdałów i czosnek.
  • Dodać parmezan, melasę z granatów,sól i pieprz.
  • Wymieszać i wstawić do lodówki, aby smaki się połączyły.
ZUPA:
  • Na patelni rozpuścić masło, zeszklić szalotkę i boczniaki (jeżeli są duże, pokroić na mniejsze kawałki). Odstawić.
  • Do garnka wlać bulion i zagotować. Wrzucić polentę i gotować 10 minut. Dołożyć boczniaki z szalotką i razem zagotować ok. 5 minut.
  • Zupę doprawić solą i pieprzem. Na talerzach dodać po łyżce koperkowego pesto.

Podsumowanie

 
 

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI