Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Kuchnia w różowych szpilkach: galette z kozim serem i tymiankiem

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • mąka pszenna 200 g
  • zimne masło 100 g
  • kwaśna śmietana 2 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1/4 łyżeczki
  • zimna woda 2 łyżki
  • Nadzienie:
  • morele 8 sztuk
  • kozi twarożek do smarowania pieczywa 100 g
  • miód 1 łyżka
  • tymianek dwie gałązki
  • cukier 8 łyżeczek
  • Opcjonalnie:
  • cukier puder do posypywania

Pod wdzięcznie brzmiącą nazwą "galette" kryją się dwa francuskie przysmaki - pieczona bez formy tarta o charakterystycznych, zawijanych do środka brzegach oraz cienkie, bretońskie naleśniki z mąki gryczanej, zazwyczaj podawane z wytrawnym nadzieniem. Dzisiaj mam dla Was przepis na ten pierwszy - rustykalną tartę z kozim serem i tymiankiem.

Galette jest znacznie łatwiejsze w przygotowaniu niż tradycyjne tarty pieczone w formie. Jeśli kiedykolwiek przygotowywaliście kruche ciasto do tarty, pewnie wiecie jak ważna jest umiejętność odpowiedniego wyrobienia, schłodzenia, rozwałkowania, a następnie przeniesienia ciasta do foremki. Jeśli nie zrobicie tego w poprawny sposób, spód wyjdzie popękany lub nieatrakcyjny wizualnie. Jakby tego nie było mało, przed wyłożeniem na tartę nadzienia, kruchy spód należy podpiec, najpierw metodą zwaną „blind baking” (pod papierem do pieczenia z obciążeniem z fasoli/kulek ceramicznych/ryżu), dzięki której ciasto pozostaje płaskie i równe, a potem bez przykrycia, do zarumienienia. Jak widzicie, w tym dość długim procesie pojawia się wiele momentów, w których pechowy bądź niedoświadczony kucharz może zepsuć tartę. Popękany spód, rozmiękły od nadzienia, spieczone i nierówne brzegi, czy twarde i grube ciasto – nie potrafię nawet zliczyć ile razy miałam okazję jeść tartę z jedną z tych dolegliwości. Trauma po takim doświadczeniu pozostaje na długo, więc dziękuję temu, kto po raz pierwszy wpadł na pomysł upieczenia galette! Przygotowanie galette tak naprawdę ogranicza się do szybkiego wyrobienia i schłodzenia ciasta, które potem należy rozwałkować na okrąg, wyłożyć na jego środek nadzienie, zwinąć brzegi do środka i wstawić tartę do pieca. Nie trzeba obchodzić się z nim delikatniej niż z jajkiem, przenosząc je do formy na wałku, ani wcześniej podpiekać. Nawet jeśli nie uda się Wam rozwałkować ciasta na ładny okrąg, nic nie szkodzi, bo po zwinięciu brzegów nie będzie tego widać. Ba, drobne nieregularności w kształcie są mile widziane, bo potęgują wrażenie „rustykalności” tarty. Jak wiadomo, wszystko to co jest „rustykalne” i „retro”, jest teraz modne. Shabby chic wkracza na salony, więc czemu by nie wnieść na nie również patery z galette? Galette możecie zapiec z różnymi owocami sezonowymi albo wytrawnym nadzieniem, na przykład z pomidorów, szynki parmeńskiej i mozzarelli. Ja zachęcam Was do wypróbowania mojej, dość oryginalnej wersji z morelami, tymiankiem i kozim serem. Słodkie morele, które plasują się w czołówce moich ulubionych owoców lata, świetnie dogadują się z aromatycznym tymiankiem i wyrazistym w smaku twarożkiem. Tarta, mimo, że jest propozycją na deser, ma lekko wytrawny charakter. Uwielbiam takie słodko-słone kombinacje. Jeśli nie lubicie koziego sera i przeszkadza Wam jego specyficzny aromat, możecie użyć zwykłego twarożku z krowiego mleka. Jednakże wtedy galette straci sporo ze swojego unikalnego smaku. Decyzja należy do Was.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki kruchego ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na okrąg o grubości około 3-4 mm. Morele przekroić na pół i wyjąć z nich pestki. Kozi ser wymieszać z miodem i listkami z 1 gałązki tymianku. Serem posmarować środek okręgu. W środek każdej połówki moreli nasypać trochę cukru i ułożyć je, nacięciem do dołu na środku tarty. Zwinąć boki ciasta w kierunku środka, tworząc wałek (tak jak na zdjęciu powyżej) - polecam zwinąć ciasto dwukrotnie, brzegi będą wtedy ładniejsze. Posypać listkami z jednej gałązki tymianku i oprószyć pozostałym cukrem (powinno zostać około 4 łyżeczek cukru). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C (bez termoobiegu) na 35 minut. Galette można jeść na ciepło albo po wystudzeniu. Opcjonalnie przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.   Smacznego!  

Podsumowanie

  Opcjonalnie: cukier puder do oprószenia

POLECANE KSIĄŻKI