Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Kuchnia w różowych szpilkach: ravioli!


Ravioli - kto ich nie lubi? O ile odpowiednio przyrządzone, te nieduże "pierożki" z cienkiego ciasta makaronowego, nadziane ulubionym farszem, po prostu nie mogą nie smakować. Pierwsza wzmianka o nich pochodzi z czternastowiecznych zapisków weneckiego kupca, który wspomina o ravioli z nadzieniem z ziół, jajka i sera, podanych w bulionie. Kto wie, może serwowano takie w bajkowych pałacach dożów.

Nie znam osoby, która odmówiłaby zjedzenia talerza ravioli, a Polacy mają do nich szczególny sentyment. Można się nawet pokusić o stwierdzenie, że to makaronowy odpowiednik polskich pierogów. Mimo, że dla przeciętnego Włocha, byłoby to nie do pomyślenia, myślę, że spokojnie można by nadziać je przaśnym farszem z kiszonej kapusty z grzybami, czy „ruską” mieszanką ziemniaczano-twarogową, a później podać z okrasą z podsmażanej cebuli i skwarków. Idąc tym tropem, postanowiłam przygotować spolszczoną wersję ravioli – z kremowym farszem z wędzonego pstrąga, podanych na duszonej botwince i z pianką chrzanową. Całość smakuje naprawdę dobrze. Tradycyjnie, ale z twistem. Dokładnie tak jak lubię.

Ravioli z wędzonym pstrągiem

Składniki na około 30 ravioli

 

Ciasto makaronowe:

jajka – 3 sztuki

mąka pszenna – 300 g

sól – szczypta

 

Nadzienie z wędzonego pstrąga:

wędzony pstrąg  – 1 sztuka o wadze około 300 g

śmietanka kremówka – 100 ml

koperek  – posiekany, 1 łyżka

sól i pieprz – do smaku

1 łyżeczka soku z cytryny

 

Duszone buraki:

botwinka – 1 mały pęczek

czosnek – 2 ząbki

cebula – 1 sztuka

sól i pieprz – do smaku

cukier – 1 łyżeczka

tymianek – 1 gałązka

masło – 4 łyżki

 

Pianka chrzanowa:

śmietanka kremówka  – 100 ml

mleko – 50 ml

chrzan tarty – 1 łyżka

szczypta soli

 

Dodatkowo:

roszponka  do dekoracji

kwiaty jadalne do dekoracji

 

Przygotowanie ciasta makaronowego:  Jajka, mąkę i sól wymieszać. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 3-4 części, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie partiami rozwałkowywać cienkie ciasto na stolnicy obsypanej mąką – powinno być bardzo cienkie, o grubości 1-2 mm. Z ciasta wycinać okrągłe kawałki, za pomocą szklanki o średnicy około 5 cm. Na środek nakładać po czubatej łyżeczce nadzienia. Przykryć drugim okręgiem z ciasta. Dobrze skleić dwa kawałki ciasta, najlepiej formując na brzegu falbankę. Podczas wałkowania ciasta, pamiętać o tym, żeby nieużywane kawałki były zawsze przykryte. Gotowe ravioli układać na tackach/talerzach wysypanych odrobiną mąki. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty.

 

Przygotowanie nadzienia: Dokładnie obrać mięso z pstrąga, uważając, żeby nie było w nim ości. W blenderze umieścić pstrąga, posiekany koperek, śmietankę kremówkę, sok z cytryny, odrobinę soli i pieprz. Zmiksować na masę o konsystencji pasty.

 

Przygotowanie duszonych buraków: Buraki obrać i pokroić w cienkie paski. Liście i łodygi botwinki drobno posiekać. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni roztopić masło. Dodać cebulę i podsmażać przez kilka minut, aż się zeszkli. Dodać buraki, liście i łodygi botwinki oraz czosnek. Doprawić do smaku solą, cukrem i tymiankiem. Podsmażać przez około 10 minut. Następnie na patelnię wlać około 1/2 szklanki wody i dusić, aż woda odparuje, a buraki będą miękkie. W razie czego podlać buraki większą ilością wody.

 

Przygotowanie pianki chrzanowej: Śmietankę kremówkę ubić wraz z mlekiem na pianę (np. używając spieniacza do mleka). Dodać chrzan i szczyptę soli. Ponownie ubić.

 

Podanie: Ravioli podawać na duszonych burakach, polane pianką chrzanową. Można udekorować całość roszponką i jadalnymi kwiatami.

 

Smacznego!

 


POLECANE KSIĄŻKI