Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Kuchnia żydowska na Festiwalu Kultury Żydowskiej


25 czerwca 2013 Kuchnia sylwester.ciach
Kuchnia jest częścią kultury każdego narodu. Smakując potraw i słuchając opowieści o jedzeniu, możemy się wiele nauczyć o świecie i historii ludzi, z którymi zasiadamy przy stole – i to dużo więcej, niż czytając tomy książek. W przypadku kuchni żydowskiej smaki i zapachy przenoszą nas do świata, który liczy sobie tysiące lat. Na FKŻ warsztaty z kuchni poprowadzi Malka Kafka - promotorka dobrego jedzenia: zarówno pod względem smakowym, jak i etycznym. Wegetarianka, prowadzi w Warszawie Tel-Aviv Café i Marrakesh Café. Była gospodynią programu Koszer Macher w TV Kuchnia+, jest współautorką książki Żydowskie przysmaki. Pisała m.in. do InStyle, Polityki, Wprost, Twojego Stylu, Kuchni.

malka kafka

1 lipca, godz. 16:00

Zrób sobie szabes – szybki kurs

Chałki, gechekte ajer, śledzie, żydowski kawior (wegetariański), wino

2 lipca, godzi. 16:00

Na Jedwabnym Szlaku – kuchnia Żydów bucharskich

Palow, potrawka z dyni, sałatka z pomidorów i kolendry, czosnkowa pasta z bakłażana

3 lipca, godz. 16:00

Yekke Yekke – kuchnia Żydów niemieckich

Zupa wiśniowa na zimno, sznycle (wegetariańskie), kartofelsalat, sałatka ogórkowa, apfel kugel

4 lipca, godz. 16:00

Izraelski fast food

Sabich, lafa, meoraw Jeruszalmi – grillowany jerozolimski mix (wersja wegetariańska)   Warsztaty odbędą się w Hamsa | Israeli Restobar, ul. Szeroka 2, Kraków Bilety: 50 zł Karnet: 150 zł Bilety do nabycie w kasie festiwalowej, ul. Jakuba, obok Cheder Cafe, od 22 czerwca 2013




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI