Wszechogarniający stres i idealny tatar

123rf

Kolejny ciężki dzień. Za dużo pracy, rosnąca rata kredytu hipotecznego, brak urlopu, to tylko niektóre rzeczy, które jak kula śnieżna zamieniają się we wszechogarniający nas stres. Wracamy do domu i wszystko nas drażni, nawet ciepłe pieszczotliwe słowa partnera potrafią doprowadzić do wybuchu furii. Mamy ochotę na rzucanie talerzami, chce nam się krzyczeć, a czasami wręcz uciec gdzieś, zamknąć się w ciemnej szafie.
Dlaczego tak się dzieje? Co możemy zrobić, żeby poradzić sobie z takimi emocjami? Jak zamienić tę chęć destrukcji w coś pozytywnego? Łatwo powiedzieć: „nie denerwuj się, nie przejmuj się“. Nie da się uniknąć negatywnych zjawisk w naszym życiu. Wiele lat temu psychologowie ukuli teorię, że jeżeli wyeliminujemy wszelkie stresy z naszego życia, to staniemy się szczęśliwymi ludźmi. Ukuto pojęcie „bezstresowego wychowania“, budowano wielkie koncepcje. Z czasem okazało się, że ten pomysł to jedna wielka pomyłka. Po pierwsze nie da się wyeliminować wszelkich stresów z naszego życia, ale też wcale takie działanie nie jest dla naszej psychiki dobre. I nie chodzi tutaj o kolekcjonowanie stresujących przeżyć, a o nabywanie umiejętności zachowania się w sytuacjach trudnych, mobilizowania się czy wreszcie rozładowywania nagromadzonych napięć. A stres towarzyszy nam i sytuacjach dobrych i złych, jedne i drugie mogą się stać źródłem napięć, które warto w jakiś sposób rozładować. Wyobraźmy sobie zatem, że – zamiast rzucać talerzami ze ślubnej zastawy mamusi – tę nagromadzoną energię zamienimy w coś pozytywnego, co na dodatek da nam poczucie dokonania ukończonego, doskonałego dzieła. Zamiast potłuczonej porcelany tatar? Dlaczego nie? Ale bez chodzenia na skróty. Samodzielnie posiekana zmrożona polędwica wołowa, do tego najróżniejsze dodatki. Siekanie, krojenie, energiczne ruchy ciężkiego noża rozbiją na drobne elementy nie tylko mięso czy szalotki, ale też nasze problemy. One też staną się drobne i łatwo przyswajalne.      

reklama

Składniki
  • zmrożona polędwica wołowa 60 dag
  • szalotki 4 niewielkie sztuki
  • korniszony 4 niewielkie sztuki
  • anchois 6-8 filecików
  • kapary 2 łyżki
  • sól, tłuczony pieprz, tłoczony na zimno olej rzepakowy
Sposób przygotowania

Siekamy bardzo drobno kolejne składniki idealnego tatara i umieszczamy je w miseczkach. Wlewamy jakiś ulubiony destylat do kieliszków, a na talerzach mieszamy wybrane składniki w doskonałych, wysmakowanych proporcjach. Mieszamy, rozmawiamy, cieszmyy się wieczorem, a stres zamienia się w coś błogiego.