Składniki
- mięso z ugotowanego kurczaka 40 dag
- jajko 1 szt.
- płatki migdałów 1 szklanka
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta 1 łyżka
- gotowy słodki sos chili 100 ml
- pomidorki koktajlowe kilka sztuk
- dowolna sałata 2 garści
Sposób przygotowania
Gotujemy udka. Następnie obieramy mięso od kości i mielimy w maszynce. Jeśli nie mamy maszynki to drobniutko siekamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą i mieszamy. W dłoniach formujemy kulki i obtaczamy w płatkach migdałowych. Smażymy na oleju z każdej strony na małym ogniu. Gotowe kulki ozdabiamy pomidorkami przy pomocy wykałaczek. Kulki można podać na sałacie i polać dowolnym sosem. Idealnie smakują ze słodkim sosem chili. Podsumowanie przepisu
Smaczna i prosta w wykonaniu przystawka.