Kulki drobiowe w migdałach z sosem chili – przystawka

reklama

Składniki
  • mięso z ugotowanego kurczaka 40 dag
  • jajko 1 szt.
  • płatki migdałów 1 szklanka
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta 1 łyżka
  • gotowy słodki sos chili 100 ml
  • pomidorki koktajlowe kilka sztuk
  • dowolna sałata 2 garści
Sposób przygotowania

Gotujemy udka. Następnie obieramy mięso od kości i mielimy w maszynce. Jeśli nie mamy maszynki to drobniutko siekamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą i mieszamy. W dłoniach formujemy kulki i obtaczamy w płatkach migdałowych. Smażymy na oleju z każdej strony na małym ogniu. Gotowe kulki ozdabiamy pomidorkami przy pomocy wykałaczek. Kulki można podać na sałacie i polać dowolnym sosem. Idealnie smakują ze słodkim sosem chili. 

Podsumowanie przepisu

Smaczna i prosta w wykonaniu przystawka.