No to mamy dżemy!

Oto moje autorskie przepisy na dżemy, które jeszcze teraz możecie zrobić.

reklama

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z różowym winem

(na 6 słoików po 500g)

  • 1,4 kg rabarbaru
  • 1,1 kg truskawek
  • ¼ butelki różowego wina
  • 500 g cukru brązowego
  • 500 g cukru białego
  • żelatyna do dżemów (zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
  • 3 łyżeczki cynamonu

Zacznij od obrania i pokrojenia rabarbaru oraz truskawek. Rabarbar w plasterki a truskawki wystarczy przepołowić, żeby pozostały zgrabne kawałki.

Smaż rabarbar wymieszany z żelatyną i brązowym cukrem przez 15 minut na dużym ogniu. Dodaj truskawki i smaż  kolejne 30 minut, ciągle mieszając. Po tym czasie dodaj wino i cynamon, wymieszaj i smaż 20 minut.

Wyłącz gaz i mieszaj, aż zniknie piana, po czym wlewaj do słoików, które od razu należy zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po 30 minutach możesz je odwrócić z powrotem.

I już.

Dżem wiśniowy z wanilią

(na 8 słoików po 300g)

  • 3 kg wiśni
  • 3 laski wanilii
  • 1 kg cukru
  • 2 żelfixy

Wiśnie trzeba niestety drylować… ale jak już to zrobisz, zmieszaj je z żelfixem i smaż 15 minut. Dodaj cukier i smaż. Na drugim palniku zagotuj w 200ml wody i gotuj z laską wanilii przez 10 minut. Wyjmij, rozkrój i zdrap z wnętrza „nasionka” wanilii, dodaj do gotującego się dżemu. Mieszaj regularnie i smaż max 45 minut.

Rozlej do słoików, zakręć i odwróć do góry nogami. I po 20 minutach obróć z powrotem.

I już.