Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Podmrożony mus czekoladowy z prażonymi migdałami


Bogdan Biały
Gdy ostatnio pisałam o czekoladzie i jej walorach, chyba nie wystarczająco dobitnie ujęłam jej zmysłowy charakter. Rozmyślałam przez ten tydzień, jak to ująć we wstępie przed przepisem i doszłam do wniosku, że przytoczę po prostu cytat z miłosnej kolacji Michała, któremu poleciłam na deser podmrożony mus czekoladowy z prażonymi migdałami - “Mus jest jak kawałek nieba”. Było milusińsko miłośnie - czyli zadanie czekolady wykonane!

Ten mus naprawdę ma w sobie kawałek namiętności, jest lekki, tu chrupiący, tam lejący a w całości tak intensywny, że zmysły chyba czasem chciałyby powiedzieć, że sobie z tym doświadczeniem nie radzą…

Przepis jest mój, korzystałam jednak z rad cukierników z La Duree w kwestii proporcji jaj i masła.

Mus czekoladowy podmrożony z prażonymi migdałami.

160 g czekolady 70% kakao, 40 g masła, 4 jajka, szczypta soli (najlepiej Fleur de sel), 40 g cukru, płatki migdałów (idealnie, jak znajdziesz takie trochę grubiej ciosane).

Czekoladę roztop w bain-marie (czyli kąpieli wodnej!), dodaj do niej masło, wymieszaj i odstaw, żeby wystygła do temperatury pokojowej (około 20ºC). Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i dalej ubijaj przez 5 minut. Następnie dodaj żółtka, ale tutaj ostrożnie! Już nie ubijaj, tylko delikatnie mieszaj od środka w stronę brzegów miski, tak aby piana nie opadła. ¼ tej masy wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą, a następnie wymieszaj to z resztą (tymi ¾ masy). Nadal bardzo ostrożnie, by zachować puszystość. Odstaw do lodówki.

Obsmaż na sucho migdały, tak aby zbrązowiały. Weź małe miseczki (małe, bo nie da się tego musu zjeść dużych ilościach), wlej do nich mus i posyp dużą ilością migdałów na samym środku (tak, aby opadły i weszły w mus). Wsadź do zamrażalnika, po 30 minut wyjmij i poprósz jeszcze odrobiną migdałów (tak symbolicznie… dla wyglądu na dobrą sprawę) i wsadź z powrotem do zamrażalnika. Wyjmij mus 15 minut przed podaniem, jeżeli robiłeś/robiłaś go z 4 godzinnym wyprzedzeniem, a 30-40 minut, jeżeli dzień wcześniej. To ważne, żeby nie podawać lodów czekoladowych, lecz delikatny, aksamitny mus.

A teraz… rozkoszuj się!


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI