Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Przepisy inspirowane Alzacją


6 marca 2012 La cuisine de Caro
W poprzednim wpisie opowiadałam o kapuście kiszonej, na szczęście kuchnia alzacka ma więcej do zaoferowania.

Tarte Flambée

czy też w alzackim dialekcie: Flamme Kuche.

Jest to bardzo prosty przepis na coś w stylu pizzy, jednakże na modłę ludzi z Północy. Według tradycyjnej receptury Tarte Flambée, czyli inaczej „płonąca tarta”, powinna być pieczona w piecu chlebowym, ale równie dobrze smakuje przyrządzona w piekarniku. Składniki na 1 Tarte Flambée, wystarczającą na 3-4 porcje: Ciasto:

  • 400g mąki
  • 1/2 do 3/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka suchych drożdży

Sos:

  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól + pieprz
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • trochę oleju, najlepiej kukurydzianego

Zagnieć ciasto, a następnie rozwałkuj możliwie najcieniej. Potem przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podnieść dookoła brzegi na 0,5 cm wysokości, tak żeby można było tam później wlać sos. Flamme Kuche ma zazwyczaj kształt prostokątny, ale oczywiście, jeśli nadasz mu kształt okrągły – też będzie dobrze. Wlej śmietanę zmieszaną z przyprawami na ciasto i posyp całość cebulą w cienkich płatkach i boczkiem pokrojonym w małe zapałki. Dobrze jest pokropić to wszystko olejem i posypać świeżym pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 ° C na 20-25 minut. Danie podaje się w niedużych porcjach – to bardzo pożywne jedzenie. Nie traktuj go krzywdząco jako idealnej przystawki, bo większa porcja (dodatkowa np. z zieloną sałatą) Flamme  Kuche stanowi smakowitą kolację lub obiad…

Łosoś na słodkiej kapuście kiszonej z Rieslingiem i gratin Dauphinoise

Składniki na 1 porcję: Łosoś

  • 1 filet z łososia
  • 2 łyżki masła
  • pieprz czerwony
  • sól
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • słodka kapusta
  • garść kapusty kiszonej
  • 1 ziele angielskie
  • 2-3 goździki
  • 2 łyżki miodu
  • ½ kieliszka białego półwytrawnego wina Alzackiego Riesling Klipfel (2010)
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • Olej do smażenia

Gratin Dauphinois

  • 2 ziemniaki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki cienko startego żółtego sera

Obrane ziemniaki pokrój w 0,3 cm talarki. Wrzuć do osolonej wody z mlekiem (proporcje:1/3 do 2/3) z dodatkiem gałki muszkatołowej. Gotuj 12 minut. Po podgotowaniu wyjmij talarki i ułóż je w naczyniu do pieczenia, polej śmietaną, posyp tartym serem i wsadź do nagrzanego do 200 ° C piekarnika na 20 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź, czy ziemniaczki są już wystarczająco miękkie. Kapustę kiszoną umyj (żeby nie była zbyt kwaśna), smaż 5 minut wraz z przyprawami, zalej winem i przykryj, by się dusiła, aż mocno zmięknie. W ostatniej chwili dodaj miód i dosmaż, by warzywo nabrało słodyczy i dodatkowego złotego koloru. Łososia podsmaż na maśle, posól, dodaj pieprz i zaraz przed podaniem, już na talerzu, dodaj łyżkę masła. Smakowicie się roztopi. Polej łososia sokiem z cytryny. Na talerzu łosoś powinien być ułożony na kapuście, a gratin dauphinois tuż obok. Udekoruj potrawę ziarnami czerwonego pieprzu i podawaj z Alzackim winem Riesling Klipfel (2010) – dobrze schłodzonym.

Alzacka tarta jabłkowa

Składniki na 1 tartę:

  • 1 kruche ciasto
  • 4 jabłka
  • 150 g śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki miodu

Trzymilimetrową warstwę ciasta wyłóż na formę do tarty. Obrane jabłka pokrój w duże plastry i ułóż na dnie ciasta tak, by układały się w różę. Polej  miodem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 15 minut. W misce wymieszaj pozostałe składniki. Wyjmij ciasto z piekarnika i polej jabłka waniliowym sosem, a następnie wsadź z powrotem tartę na 20 minut do piekarnika. Gdy krem stanie się złoty, możesz wyjąć tartę. Podaje się ją, gdy już bardzo dobrze wystygnie – najlepiej po co najmniej 2 godzinach po upieczeniu.


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI