1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Tarta karmelowa z Fleur de sel

Tak jak pisałam wam ostatnio, Fleur de sel można używać do podkreślania smaku wszystkiego - od ziemniaków polanych oliwą z oliwek po polędwicę wołową. Jest to ta szczypta, która jest „kropką nad i” potrawy.

Mamy zwyczaj solić potrawy, które sami kategoryzujemy jako słone, jednakże - jak już pewnie wiecie - desery również warto solić. Takimi deserami są chociażby tarta czekoladowa czy też karmelowa.

Podam Wam więc przepis na tą drugą, bo lubię ją najbardziej z jej smakiem maślanym i nutką fleur de sel.

Sprawa wygląda następująco:

Potrzebujesz:

Kruche ciasto (przepis znajdziesz na moim drugim blogu przy przepisie na sernik wiedeński, tylko dodaj o jedno żółtko więcej w przypadku tego tu przepisu).

400g cukru, 100 ml wody, 100ml śmietany 30%, 80g masła, 1 łyżkę octu jabłkowego, 4 szczypty fleur de sel, 50 g orzechów włoskich, 4 foremki około 7-8cm średnicy.

Foremki wyłóż ciastem, zrób dziurki widelcem i wsadź do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.

Cukier ugotuj z wodą aż osiągniesz mocno rudawy, prawie brązowy kolor. Odstaw z ognia, dodaj masło i śmietanę cały czas mieszając. Postaw ponownie na gaz i gotuj 3 minuty. Po tym czasie przerwij gotowanie, wsadzając rondelek do zimnej wody.

Dodaj ocet oraz fleur de sel. Wlej karmel na ciasto i zanurz w nim po 2 orzechy dla każdej foremki.

Odstaw na 4 godziny.

Smacznego!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze