Zupa migdałowa Caro

Dieta Papieska, czyli biała dieta Jana XXII, zainspirowała mnie do przedstawienia Wam zupy migdałowej. Jest to specjał Hiszpański a nie Francuski, jednakże jest mało znana, dlatego uznałam, że warto będzie ją upichcić. Smakoszostwo w istocie samej.

reklama

Zupa migdałowa

na 4-5 porcji potrzebujesz:

2 duże cebule

2 łyżki płatków migdałów

50 g mielonych migdałów

750 ml esencjonalnego rosołu/bulionu drobiowego

1 duży ząbek czosnku

40 g masła + 1 łyżkę na końcówce

150 ml śmietany 30%

3 łyżki Xeres (Sherry)

Sól i pieprz

W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim poszatkowaną cebulę. Dodaj wyciśnięty czosnek i zalej bulionem. Doprowadź następnie do wrzenia. W tym czasie wsadź płatki migdałów to piekarnika nastawionego na 200 stopni tak aby się zrumieniły – ale nie przypaliły. Dodaj zrumienione migdały oraz migdały w proszku do zupy i gotuj jeszcze 10 minut.

Odstaw garnek z ognia i zmiksuj zupę blenderem. Dodaj śmietanę i zagotuj raz jeszcze zupę. Dodaj sól, pieprz, Xeres, trzymaj jeszcze 10 minut na ogniu. Zupa powinna „pyrkać” a nie mocno gotować. Odstaw garnek znów z ognia, rozpuść w nim łyżkę masła, nalej do głębokich talerzy i udekoruj świeżo zmielonym pieprzem, świeżą pietruszką lub kolendrą.