Lekki deser kokosowy z malinami.

reklama

Składniki
  • mleko kokosowe 2/3 puszki
  • serek homogenizowany naturalny 150 g
  • jogurt naturalny 200g
  • stevia w proszku lub cukier puder Stevia – 1 łyżka / cukier puder – 3 łyżki
  • maliny 300 g
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • wrzątek 1/3 szklanki
  • płatki owsiane 3 łyżki
  • otręby 1 łyżka
  • miód 1 łyżeczka
  • masło 1 łyzeczka
Sposób przygotowania

Masa:

Puszkę mleczka kokosowego wstawiamy na noc do lodówki – powinno być gęstą masą z odrobiną wody kokosowej (to z Lidla jest takie zawsze, chyba bardzo długo stoi). 2 łyżeczki żelatyny zalewamy wrzątkiem i  mieszam y, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
Przekładamy 2/3 masy z puszki do miski i miksujemy mikserem około 3 minuty. Następnie dodajemy serek, jogurt i Stevię. Miksujemy. Gdy żelatyna wystygnie dodajemy ją do miski w trakcie miksowania. Ok. 200g malin kroimy niedbale (niezbyt drobno, mają po prostu być w kawałkach). Dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Przekładamy do szklanek, pucharków lub miseczek.


Kruszonka:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i łączymy – najlepiej chyba palcami, aż się połączą. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut – aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Odstawiamy do wystudzenia.


Nakładamy kruszonkę na wierzch deseru, następnie dekorujemy malinami i listkami mięty.

Podsumowanie przepisu

Jak dla mnie deser jest obłędny i idealny. Ma świetną konsystencję, idealną słodkość, połączenie gładkiego, kremowego musu z chrupiącą, słodziutką kruszonką. Do tego ten kokosowy posmak. Jest to deser idealny, który podbił moje serce również swoją niską kalorycznością – jedna porcja to tylko ok. 200 kcal! (w zależności od tego jakiego serka i jogurtu użyjemy).

Marta Ziarno