Makaron ze słodkich ziemniaków z rybą w curry

materiały prasowe

reklama

Składniki
  • ryba (np. morszczuk) 2 filety
  • chiński makaron ze słodkich ziemniaków
  • cukinia 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • papryka chili 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • imbir 2 łyżeczki
  • kolendra 2 łyżeczki
  • papryka chili w proszku 1 łyżeczki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • mleko kokosowe 150 ml
  • śmietana 100 ml
  • sól
  • natka pietruszki
  • szczypior
  • masło 2 łyżeczki
Sposób przygotowania

Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem, dodajemy zmielone ziarna kolendry, drobno pokrojoną paprykę chili i starty imbir.
Doprawiamy sproszkowanym chili i kurkumą.
Dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę i cukinię, zalewamy mleczkiem kokosowym i dusimy razem przez chwilę.
Rybę, pokrojoną w spore paski, układamy na warzywach, dusimy pod przykryciem po 5 minut na każdej ze stron. Wlewamy śmietanę.
Makaron ze słodkich ziemniaków przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, uważając, aby go nie rozgotować, ponieważ straci sprężystość.
Danie obficie zdobimy posiekaną natką pietruszki i szczypiorem.

Podsumowanie przepisu

Do dania najlepiej wybrać rybę o delikatnym smaku. Taka ryba zagwarantuje nam to, że potrawa, której nie pichcimy zbyt długo, uzyska idealne proporcje smaku i aromatu.