1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i serem pleśniowym

Składniki
  • Makaron spaghetti razowy 300 g
  • szpinak mrożony rozdrobniony 450g
  • pierś z kurczaka 500 g
  • ser pleśniowy 1 trójkąt
  • cebula biała 1 mała
  • czosnek 1 ząbek
  • śmietana słodka 18% 250 ml
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku
  • bulion warzywny 150 ml
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania:
  • rozmrażamy szpinak przed rozpoczęciem gotowania.
  • ser pleśniowy kruszymy i odkładamy na talerzyk.
  • pierś z kurczaka kroimy w kostkę.
  • cebulę oraz czosnek smażymy na oliwie aż się zeszli cebula. odkładamy na drugi talerzyk.
  • gotujemy makaron.
  • na patelnie gdzie gotowała się cebula i czosnek dolewamy oliwę i smażymy pokrojoną pierś. Smażymy go szybko i na dużym ogniu aż się zarumieni.
  • dodajemy do kurczaka na patelni cebulę i czosnek prędzej usmażony, dodajemy 1/2 szklanki bulionu, dodajemy pokruszony ser pleśniowy i mieszamy aż do połączenia składników. Jak się wszystko połączy dodajemy szklankę śmietany oraz rozmrożony szpinak.
  • doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatałową.
  • do przygotowanego sosu dodajemy ugotowany makaron i mieszamy.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze