Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Pomysł na weekend – najedz się serów i idź spać do jurty!


Kuchcik, co nie zdarza się często, dostał cały wolny weekend. Z takim luksusem w zapasie zamarzyła nam się natura w zasięgu ręki, niezbyt oddalona od bazy, ale już sielska. Zapakowaliśmy więc psa oraz graty do auta i ruszyliśmy w stronę Kazimierza nad Wisłą. W jego niedalekiej granicy, jak twierdził nasz serowy spec – Geno Miętkiewicz, znajdowało się prawdziwe cheddarowe eldorado – gospodarstwo Mleczna Droga. Faktycznie, za bajkową nazwą krył się malowniczo położony dom na wzgórzu, gdzie mieszkają Ania Łuczywek i Rafał Duszyński z dziećmi, stodoła z dżersejkami, piękny sad  i… dwie oryginalne, ręcznie malowane i odlotowo kolorowe mongolskie jurty. Zamieszkaliśmy w tej mniejszej. Dzień się kończył, a Kuchcik krążył niespokojnie po mongolskim wynalazku. – Co się tak miotasz? – rzuciłam, już zasypiając w łóżku. – Nie mogę znaleźć sobie kąta, czuje się jak w cyrku! Przyznałam w duchu, że i ja czułam się surrealistycznie. Acz miło. Anturaż sprzyjał bowiem sięgnięciu pomiędzy zapomniane bajki i zapadnięciu się w senne marzenia. Jurta na okrągło i wokół kozy, a właściwie wokół dachu z uchylną szybką przepuszczającą światło i powietrze w centrum lokum W sadzie oprócz jurt znajduje się ponad stuletnia piękna odrestaurowana drewniana chata. A w niej – kuchnia i salon z kozą Następnego dnia ruszyliśmy z pustymi żołądkami skosztować serów. Ania (eksmenadżerka restauracji Kręglickich) i Rafał (eksprawnik) wymyślili Mleczną Drogę jako samowystarczalne gospodarstwo. Zafascynowani rolnictwem biodynamicznym, uzbrojeni w antropozoficzne studia Rafała oraz ponad roczne cheddarowe doświadczenia zdobyte w serowarni Old Plaw Hatch Farm w Sussex w Anglii, postanowili połączyć hodowlę zwierząt, uprawę ziemi i produkcję jedzenia ze sposobem na życie oraz nie bez żalu porzucić życie w Warszawie. Dzisiaj mają krowy dżersejki pasące się na nietkniętych chemią łąkach oraz  rozpoznawalne i cenione przez smakoszy sery. Spróbowaliśmy ich kwaskowatego cheddara, fenomenalnej fety oraz kremowych, śmietankowych jogurtów z nutkami wanilii czy też miodu. Dojrzewające cheddary Producentki mleka do serów – dżersejki Gospodarstwo Mleczna Droga, Wąwolnica, ul. Zawada 57 Fot. Basia Starecka


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI