Rzeczpospolita grillowa – rozwiązanie konkursu!

Polak potrafi zgrillować wszystko. To wniosek, który nasunął mi się po przeczytaniu Waszych przepisów.
Poręczny i wygodny grill ufundowany przez DUKA Polska Sp. z o.o. trafia do następujących eksperymentatorów: 1. Łukasz Płotecki „Moim tegorocznym odkryciem są grillowane słodkości! Odkryciem – bo zawsze na grillu przyrządzałem potrawy pikantne lub słone, a nie przyszło mi do głowy, że słodkie mogą być równie genialne. Coś co w moim wykonaniu podbija serca znajomych to właśnie grillowane gruszki. Nie takie zwykłe znowu… *Podbijające serca gruszki* 4 gruszki ser pleśniowy (może być 1 opakowanie niebieskiego Lazura) pół szklanki słodkiego wina lub rumu 8 łyżek konfitury żurawinowej kawałek imbiru odrobina cynamonu łyżka miodu łyżka brązowego cukru łyżka posiekanych włoskich orzechów Gruszki należy przeciąć na pół i wyjąć gniazda nasienne. Następnie polewamy je winem/rumem i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie środek skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy brązowym cukrem, muskamy cynamonem i odrobiną wyciśniętego imbiru. Na to nakładamy po łyżce wymieszanej z miodem konfitury żurawinowej. Całość nakrywamy pokruszonym serem pleśniowym. Pieczemy gruszki na tackach aluminiowych lub owinięte w folię aluminiową przez ok. 10 minut. Po zdjęciu z grilla posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi”. 2. Beata Jakuszewska „Mieszkam nad morzem, ale korzenie mam góralskie. To tam więc spędzałam wszystkie wakacje w dzieciństwie – i to z gór pozostało mi wspomnienie wieczorów przy grillu, w czasie których przyrządzaliśmy różne smakołyki, na wspomnienie których cieplej się robi na sercu, a w ustach czuję smak tych potraw. Szczególnie popularnych tam oscypków. Na oscypki z żurawiną trafiam często, są popularne. Ale nigdy jeszcze, poza grillowaniem w rodzinnych górskich stronach, nie trafiłam na oscypki z grilla z dżemem cebulowym – jedno z najlepszych wspomnień dziecięcych lat. *Oscypki z grilla z dżemem cebulowym* 3 duże oscypki (najlepiej mieszane) Składniki na dżem cebulowy, który przygotowujemy wcześniej, robię według takiego przepisu: 3 cebule 3 pomarańcze cytryna 1 ostra papryczka chilli łyżeczka soli 150 gram cukru 10 łyżeczek octu winnego. Obrane pomarańcze, cytrynę i cebule kroimy w kostkę. Przez około 30 minut dusimy wszystko razem na małym ogniu – do czasu, aż cebula zmięknie. Wtedy dodajemy pozostałe składniki. Marmolada powinna być dość słodka, lekko kwaskowa i ostra. Gotujemy na małym ogniu, póki marmolada nie zgęstnieje i nie zacznie być błyszcząca. Studzimy. Oscypki kroimy na plastry (ok. 1 cm grubości) i układamy na rozgrzanym grillu. Po ok. 2-3 minutach przyrumienią się – wtedy możemy je zdjąć, położyć na talerzu obok kilku łyżeczek dżemu cebulowego i zjeść ze smakiem, ciesząc się połączeniem pieszczącym kubki smakowe”. 3. Monika Gackowska „*Brzoskwiniowe marshmallow* brzoskwinia 4 pianki marshmallow 3 łyżeczki brązowego cukru (np. muscovado) szczypta pieprzu kajeńskiego 8 krakersów lub ciasteczek owsianych 4 patyczki do szaszłyków Brzoskwinię umyj, nie obieraj ze skórki, usuń pestkę i pokrój na 4 kawałki. Wymieszaj cukier z pieprzem, obtocz w nim z (każdej strony) kawałki brzoskwini. Na patyczek nadziej kawałek brzoskwini i piankę. Grilluj, aż pianki i brzoskwinie nabiorą rumieńców (a pianki staną się ciągliwe i elastyczne). Podpieczone pianko-brzoskwinie przełóż na krakersa, kolejnego wykorzystaj na wierzch (tworząc tym samym słodką kanapkę)”. 4. Marta WajdaPrzepis gdzieś kiedyś podpatrzyłam, delikatnie zmieniłam i całkowicie się od niego uzależniłam. W sezonie poza grillowym świetnie też nadaje się do steków.  *Grillowana kukurydza z tajskim masłem* nieobrana z liści i włókien kukurydza (najlepiej pastewną – jest bardziej mięsista i nie tak słodka, trudno ją dostać, ale warto spróbować) masło (miękkie) papryczka chilli pasta curry (najlepiej zieloną) około pół łyżeczki świeża kolendra 2/3 ząbku czosnku biały pieprz/sól Dzień przed grillowaniem mieszamy masło z posiekanym chilli (bez pestek), posiekanym czosnkiem, pastą curry i przyprawami. Pakujemy do małego kwadratowego plastikowego pojemniczka i chowamy do lodówki. Kukurydzę w całości grillujemy, aż będzie dobrze przypieczona. Serwujemy gorącą z kostką zmrożonego masła. Jeśli nie chcemy by była delikatnie zwęglona możemy grillować ją w folii – i w tej opcji do każdego zawiniątka dodajemy po małym kawałku wcześniej przygotowanego masła. Z mięs jestem wielką fanką marynowanych w miodzie i chilli żeberek. Sprawa jest bardzo prosta – żeberka marynuję całą noc w marynacie z miodu, oliwy, świeżego chilli, czosnku, soli, pieprzu. Do tego idealnie pasuje chutney z zielonych i czerwonych pomidorów chilli, który robię co roku w okolicy września”. 5. Tomek Jurek „*Banany nadziewane czekoladą* W skórce bananów nacinamy otworki (4-6) i do każdego wciskamy kostkę czekolady. Wrzucamy na grilla. 10 minut później potrzebna jest już tylko łyżka, a jak niedaleko gdzieś jest sklep to może jeszcze jakieś lody 🙂 Wygrałem grilla? ;)” Dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie i podzielili się swoimi przepisami, a zwycięzcom serdecznie gratuluje pomysłowości! Skontaktuje się z Wami mailowo. Fot. Basia Starecka

reklama