Składniki
- mąka 2,5 szklanki
- proszek do pieczenia łyżeczka
- cukier puder 3 łyżki + do posypania
- sól 1/4 łyżeczki
- jajka 2
- mleko 2 szklanki
- truskawki pokrojone w plastry 2 szklanki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Zmieszaj suche składniki, dodaj roztrzepane jajka i mleko, dokładnie wszystko wymieszaj. Ja użyłam koziołka, ale możesz to zrobić łyżką czy mikserem - jak Ci wygodniej. Dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i wlewaj małą chochelką ciasto formując nieduże placuszki. Naleśniki są dość grube więc duże będzie Ci ciężko obrócić na drugą stronę. Smaż na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu obsyp cukrem pudrem.
Podsumowanie przepisu
Idealny początek dnia.