Naleśniki z truskawkami

reklama

Składniki
  • mąka 2,5 szklanki
  • proszek do pieczenia łyżeczka
  • cukier puder 3 łyżki + do posypania
  • sól 1/4 łyżeczki
  • jajka 2
  • mleko 2 szklanki
  • truskawki pokrojone w plastry 2 szklanki
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania

Zmieszaj suche składniki, dodaj roztrzepane jajka i mleko, dokładnie wszystko wymieszaj. Ja użyłam koziołka, ale możesz to zrobić łyżką czy mikserem – jak Ci wygodniej. Dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i wlewaj małą chochelką ciasto formując nieduże placuszki. Naleśniki są dość grube więc duże będzie Ci ciężko obrócić na drugą stronę. Smaż na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu obsyp cukrem pudrem.

Podsumowanie przepisu

Idealny początek dnia.