Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

5 najlepszych burgerowni w Warszawie


Hamburger and fries
Burgery opanowały Warszawę. Obecnie w stolicy działa już kilkanaście burgerowni, a nowych wciąż przybywa. Popularne staje się także zamawianie burgerów przez internet.

Według serwisu Foodpanda.pl 20 proc. zamówień, które składają jego użytkownicy, dotyczy właśnie tej potrawy. Wzrost zainteresowania internetem widać także wśród samych burgerowni. – Szacujemy, że do końca tego miesiąca w naszym serwisie będzie już 20 takich lokali, czyli większość z działających na terenie Warszawy – mówi Julia Taranko z Foodpanda.pl. Poniżej przedstawiamy ranking TOP5 najlepszych warszawskich burgerowni, z których możecie zamówić dania z dostawą do domu.

Bobby Burger

bobby_burger

To najbardziej znana burgerownia w stolicy, od której wszystko się zaczęło. Najpierw była sprzedaż w foodtruckach (samochodach z jedzeniem), czym restauracja podbiła serca Warszawiaków. Obecnie Bobby ma 3 lokale, jednak nie zrezygnował z samochodów, które nadal można spotkać w stolicy, a także przy okazji wielu dużych wydarzeń na terenie całej Polski. Restauracje te działają do późnych godzin nocnych, gdy inne lokale są już dawno zamknięte. Jak właściciele tłumaczą modę na bułkę z wołowiną? Warszawa szybko skraca dystans do innych europejskich stolic, w związku z czym najnowsze trendy przyjmuje jako swoje. Po Paryżu, Londynie, Berlinie burgerowy szał dosięgnął również stolicę Polski mówi Bogumił Jankiewicz z Bobby Burger. W Bobby’m można zjeść już za 10 zł – do wyboru jest 5 podstawowych kanapek, 5 różnych sosów oraz „burger miesiąca”. https://www.facebook.com/burgerbobby/ Godziny otwarcia: Poniedziałek – czwartek: 11:00 do 1:00 Piątek – Sobota: 11:00 do 4:00 Niedziela: 12:00 do 00:00

Bydło i Powidło

bydlo_i_powidlo

Jakość – to właśnie sprawiło, że mimo dość krótkiej historii istnienia, Bydło i Powidło znalazło się na drugim miejscu. Restauracja nie stawia na ilość, ale na jakość,  dlatego posiada bogatą kartę win, obsługę kelnerską oraz otwartą kuchnię, pozwalająca podglądać kucharzy przy ich pracy. Używane przez nią mięso pochodzi wyłącznie z Argentyny. Od niedawna jej burgery można kupić także w internecie. Początki bywają trudne. Dostawa póki co nie jest dostępna dla tak szerokiego grona mieszkańców Warszawy, jak byśmy tego chcieli. Pomimo tego, już w pierwszym tygodniu zrealizowaliśmy ponad 100 zamówień na potrzeby internetu, a z każdym kolejnym jest coraz lepiej – stwierdza Piotr Bratosiewicz z Bydło i Powidło. Restauracja oferuje ponadto dodatkowe atrakcje dla swoich klientów. W letnim ogródku Bydła i Powidła można zrelaksować się przy fontannach, wypocząć na leżaku lub też spróbować shake’a ze słoika. Wieczorami natomiast funkcjonuje tam kino letnie. Obok burgerów w ofercie znaleźć można również steki. Każdego dnia są serwowane autorskie, własnoręcznie produkowane sosy, powstałe na bazie słodkich powideł. https://www.facebook.com/bydloipowidlo Godziny otwarcia: Poniedziałek – sobota: 12:00 do 22:00 Niedziela: 13:00 do 21:00

Guru Burger   

  guru_burger Wielkość vs. cena – w tym zakresie Guru Burger nie ma sobie równych. Do wyboru jest 7 rodzajów kanapek, plus co miesiąc inny „Guru”. Dodatkowo każdego burgera można zamówić w wersji powiększonej, a w porze lunchu wybrać gotowy zestaw z ziemniaczkami, lemoniadą i sezonową sałatką. Co jeszcze wyróżnia Guru Burgera? Dobór składników. Jednym z hitów jest Mimolette – pomarańczowy ser, będący francuskim bratem cheddara. To właśnie on jest gwarancją niepowtarzalnego smaku każdego burgera. Lokal istnieje od połowy lipca, więc jego mocne trzecie miejsce w naszym rankingu tym bardziej zasługuje na uwagę. http://www.guruburger.pl/ Godziny otwarcia: Poniedziałek – czwartek: 11:00 do 22:00 Piątek – sobota: 11:00 do 23:00 Niedziela: 11:00 do 22:00

Burger Factory

burger_factory Wołowina 1. klasy, bułka z lokalnej piekarni oraz domowa receptura sosów, tak właśnie  reklamuje się Burger Factory. Każda kanapka z tej restauracji zawiera 200 gramów mięsa. Co jest jednak prawdziwym kluczem do sukcesu? – Myślę, że wyróżniają nas bułki, wypiekane przez lokalną piekarnię, trochę ciemniejsze od innych, które nie namakają. Przez 2 tygodnie, codziennie, konsultowaliśmy się z piekarzem, żeby najlepiej dobrać składniki i proporcje – mówi Andrzej Barej, współwłaściciel Burger Factory. Same receptury burgerów są stale ulepszane, zgodnie z propozycjami klientów. To właśnie za ich namową „Piekło” i „Ameryka” zostały wzbogacone o ser cheddar, a znajdujące się w nich mięso jest mocniej doprawiane. Lokal miał swoje wielkie otwarcie w maju i obecnie jest burgerową przystanią po prawej stronie Wisły. http://www.burgerfactory.pl/ Godziny otwarcia: Poniedziałek – niedziela: 12:00 do 22:00

 Ćwierćfunciak

Hamburger and friesOstatni na naszej liście 5 najlepszych burgerowni jest Ćwierćfunciak. Obok starannie przygotowywanych burgerów, podawanych na drewnianej desce razem z pieczonymi ziemniakami, surówką i dwoma sosami, lokal wyróżnia się szerokim wyborem piw. Łącznie jest ich 17, w tym m.in. Atak Chmielu, Rowing Jack, czy też Amber Boy. W Ćwierćfunciaku znajdziemy także oryginalny sos barbeque, tworzony na bazie Jacka Danielsa. Dodatkowo, gdy przygotowanie burgera się przedłuża, możemy liczyć na „czekadełko”, czyli coś, co zabije nasz głód do czasu podania dania głównego. Ćwierćfunciak stawia na produkty ekologiczne, jak i dba o bezglutenowców, przygotowując dla nich specjalne wersje swoich potraw. Dlatego jeśli chcesz spróbować ekologicznej herbaty, bio soków lub też zjeść danie niezawierające glutenu, zajrzyj do Ćwierćfunciaka. https://www.facebook.com/cwiercfunciak/ Godziny otwarcia: Poniedziałek – sobota: 12:00 do 22:00 Niedziela: 13:00 do 21:00



Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI