Anne Applebaum i jej przepisy

Anna Applebaum-Sikorska, wraz z przyjaciółką, Danielle Crittenden, postanowiła napisać książkę o polskiej kuchni.
Anna Applebaum-Sikorska, pisarka, felietonistka „The Washington Post”, laureatka Nagrody Pulitzera zamieszkała wraz z mężem, Radosławem Sikorskim, w XIX-wiecznym dworku w Chobielinie. Tu uprawia swój warzywny ogród i gotuje nie tylko dla rodziny, ale także dla przyjaciół i znamienitych gości z zagranicy. Wraz z przyjaciółką, Danielle Crittenden, postanowiła napisać książkę o polskiej kuchni. Z finezją i fantazją uzupełniła tradycyjne potrawy o nowe składniki, czerpiąc to co najlepsze z kuchni świata. Kulinarny powrót do przeszłości połączony z nowatorskim i twórczym spojrzeniem sprawił, że polskie dania zyskały na smaku, a także na lekkości. Anna Applebaum-Sikorska (1964) – wybitna amerykańska pisarka i publicystka, felietonistka „The Washington Post” oraz „Slate”. Była warszawska korespondentka „The Economist” i zastępczyni redaktora naczelnego londyńskiego tygodnika „The Spectator”.  Ukończyła Uniwersytet Yale; była stypendystką programu Marshalla w London School of Economics i St Antony`s College w Oksfordzie. Za swoją pierwszą książkę Między Wschodem a Zachodem otrzymała w 1996 roku nagrodę im. Adolpha Bentincka, a za Gułag w 2004 roku Nagrodę Pulitzera. Jest żoną Radosława Sikorskiego; mają dwóch synów – Aleksandra i Tadeusza. Danielle Crittenden (1963) – amrykańska dziennikarka i pisarka, autorka popularnego blogu i stała współpracowniczka waszyngtońskiego „The National Post”; żona Davida Fruma – znanego amerykańskiego dziennikarza oraz autora przemówień Georga W. Busha.  

reklama